Referendum bo v nedeljo. Foto: MMC RTV SLO
Referendum bo v nedeljo. Foto: MMC RTV SLO

Volivci, ki jim je bila po 30. juliju nepredvideno odvzeta prostost, so bili nepredvideno sprejeti na zdravljenje v bolnišnico ali v institucionalno varstvo socialnovarstvenega zavoda, lahko samo še do konca dne napovejo glasovanje po pošti.

V sredo pa se izteče rok, do katerega morajo svoje namere DVK-ju sporočiti volivci, ki želijo glasovati na volišču zunaj kraja stalnega prebivališča (t. i. volišče omnia). Na isti dan se izteče rok za prijavo glasovanja na domu za bolnike. Da bodo glasovali v Sloveniji, pa morajo komisiji do istega roka sporočiti tisti volivci, ki sicer v Sloveniji nimajo stalnega prebivališča, a so v domovini.

Od torka do četrtka bo potekalo predčasno glasovanje, in sicer na posebnih voliščih po državi, vsak dan med 7. in 19. uro. Kot so opozorili v DVK-ju, bo v Ljubljani predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev z območja Upravne enote Ljubljana potekalo na Gospodarskem razstavišču.

V soboto nastopi volilni molk, v nedeljo pa se bodo odprla volišča po vsej Sloveniji za redno glasovanje. Referendum o noveli zakona o vodah bo potekal na pobudo Gibanja za pitno vodo. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?