Predčasno glasovanje v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predčasno glasovanje v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ob koncu referendumske kampanje so predstavniki Gibanja za pitno vodo na novinarski konferenci v Ljubljani znova opozorili na ovire, s katerimi se volivci srečujejo med glasovanjem na referendumu o noveli zakona o vodah.

Nekaterim so napačno sporočili naslove volišč, vloga za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča na spletni strani eUprava ni bila dostopna tudi na zadnji dan, ko jo je bilo mogoče oddati. Na nekaterih voliščih so se na predčasnem glasovanju vile dolge vrste, v Ljubljani so volišča za predčasno glasovanje združili na enem mestu, v Mariboru pa jih razpršili po mestu, pri čemer številni volivci niso vedeli, kje sploh lahko oddajo glas, so našteli na Inštitutu 8. marec, članu Gibanja za pitno vodo in organizatorju referendumske kampanje.

V Lendavi so volivci prejeli različne informacije o lokaciji volišča, v Trnovem v Ljubljani pa naj bi bilo volišče v šoli, ki pa je v fazi obnove. "Bojimo se, kaj se bo dogajalo v nedeljo, bojimo se, da bo ljudem oteženo glasovanje, smo pa v situaciji, v kateri vsak glas šteje," je poudarila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Opozorila je zlasti na starejše in gibalno ovirane volivce, ki v vročini še težje iščejo pravo volišče, če informacije niso jasne ali so volišča na drugih lokacijah, kot so vajeni.

Mark Užmah je spomnil, da tudi iz tujine – med drugim iz Belgije, Nemčije, Luksemburga, Argentine in Avstralije – inštitut obveščajo, da do danes še niso prejeli glasovnice za oddajo glasu na referendumu, čeprav so se prijavili na glasovanje iz tujine po pošti. Mojca Lukan pa je spomnila na položaj v domovih za starejše občane, ki jim je ministrstvo za delo navodila za prijavo za glasovanje po pošti poslalo zgolj 12 ur pred potekom roka za tako prijavo.

Sorodna novica V Gibanju za pitno vodo opozarjajo na zaplete pri glasovanju iz tujine

Tisti, ki so se znašli v karanteni, ne bodo mogli glasovati

Nejasna je tudi situacija volivcev, ki so se te dni vrnili s počitnic, pa jim je bila ob vstopu v državo odrejena karantena, je dejala Marja Kodre. Med njimi je več sto dijakov, ki so se vrnili z maturantskega izleta v Španiji.

Na težave pri glasovanju tistih volivcev, ki jim je bila odrejena karantena, so opozorili tudi v Stranki mladih – Zeleni Evrope. Nacionalni inštitut za javno zdravje in DVK so pozvali, naj do sobote predstavita zakonito in epidemiološko varno rešitev. Od DVK-ja so namreč dobili odgovor, da tisti, ki niso pravočasno vložili zahteve za glasovanje po pošti, to je do preteklega ponedeljka, nimajo možnosti glasovati na nedeljskem referendumu. S tem so vsi tisti, ki jim je bila karantena ali izolacija odrejena od torka dalje, izgubili volilno pravico.

Nemožnost glasovanja pa je za Televizijo Slovenija potrdil tudi direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko: "Tisti, ki jim je bila odrejena karantena po preteku roka za glasovanje po pošti 30. 6. in po 5. 7., žal ne bodo mogli glasovati, tako kot ne more glasovati oseba, ki je bila včeraj odpeljana v bolnišnico, priprta, zaprta, zakonske možnosti za to ni."

Novi očitki o nepravilnostih pri glasovanju

Predčasno glasovalo skoraj pet odstotkov volivcev

Z DVK-ja pa so sporočili tudi, da se je predčasnega glasovanja na referendumu o zakonu o vodah udeležilo 84.196 volivcev oz. skoraj pet odstotkov vseh volivcev (4,96 odstotka). Gre za največjo udeležbo na predčasnem glasovanju na referendumih in volitvah.

Največ volivcev je na volišča prišlo v sredo, namreč 30.113. V četrtek je predčasno glasovalo 29.376 ljudi, v torek pa 24.707.

"Ker gre za najvišjo udeležbo na predčasnem glasovanju na referendumih in volitvah, je najprimernejša primerjava z volilno udeležbo na predčasnem glasovanju na predčasnih volitvah v državni zbor 2014, ko je v treh dneh skupaj glasovalo 66.754 volivcev oz. 3,96 vseh volilnih upravičencev," je še sporočil Vučko.

Sorodna novica Taksisti bodo v nedeljo stanovalce iz domov za starejše brezplačno vozili na volišča

Napačna navedba lokacije volišča omnia

Direktor DVK-ja se je tudi opravičil v imenu okrajnih volilnih komisij Žalec 1 in 2, ki sta 53 volivcem, ki so oddali vloge za glasovanje na volišču omnia v Ljubljani, pomotoma napačno navedli lokacijo oziroma naslov volišča.

V pisnem obvestilu so navedli, da bo volišče omnia v dvorani ŠD Moste, volišče omnia v Ljubljani pa bo sicer na sedežu Upravne enote Ljubljana na Linhartovi cesti za Bežigradom. Nov pravilen naslov jim bodo poslali po e-pošti ali s SMS sporočilom.

Zadnji dan referendumske kampanje

Organizatorji referendumske kampanje imajo le še danes čas, da volivce in volivke prepričajo o glasovanju za novelo zakona o vodah ali proti njej na referendumu to nedeljo. Opolnoči bo namreč nastopil volilni molk.

Novela bo na referendumu zavrnjena, če se bo za to izrekla večina udeležencev referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. To pomeni, da mora biti proti okoli 340.000 volivcev.

Izteka se kampanja pred nedeljskim referendumom