Foto: BoBo
Foto: BoBo

Alenka Kreč Bricelj iz organizacije Smetumet je povedala, da so zaradi nastalih razmer zaskrbljeni tako ljudje, ki ne bodo mogli glasovati iz tujine, če ne dobijo volilnega gradiva, kot člani gibanja, saj je kvorum za uspešnost referenduma po njihovem mnenju visok.

"Tudi če Državna volilna komisija govori, da je naredila vse, je nekaj očitno na sistemski ravni narobe, da ljudje tega ne dobivajo. Ali je treba razmišljati o drugačnem načinu oddajanja glasov iz tujine ali pa so bile neke stvari preprosto prepozno poslane. Ampak dejstvo je, da ljudje tega ne dobijo," je povedala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Na inštitut se je po njenih besedah obrnilo več deset posameznikov, ki doslej niso prejeli glasovnic. Tistim, ki še niso dobili gradiva za glasovanje iz tujine, Nika Kovač svetuje, naj se obrnejo na Državno volilno komisijo (DVK).

Izpostavila je tudi opozorila iz volilnega okraja Lendava, da nekateri v času predčasnega glasovanja niso našli svojih volišč. Volilna komisija jim je poslala obvestilo o naslovu volilnega mesta, okrajna volilna enota pa dan pozneje drug naslov volišča. "Ljudje zdaj hodijo med enim in drugim voliščem in v bistvu ne vedo, katero je zares njihovo volišče," je poudarila Kovač.

Povedala je tudi za težave z voliščem omnia v Ljubljani. Nekateri naj bi namreč prejeli obvestilo, da je to volišče v predelu Most, a je Državna volilna komisija zatrdila, da bo le na Linhartovi ulici. Volišča omnia so namenjena tistim, ki nimajo stalnega prebivališča v kraju, kjer želijo glasovati.