Foto: BoBo
Foto: BoBo

Novela zakona o vodah po oceni stranke znižuje transparentnost odločanja o gradnji na priobalnem pasu in dovoljuje gradnjo množice enostavnih objektov ter objektov v javni rabi, tudi na primer hotelov in bencinskih črpalk, tik ob obalah jezer in rek.

"Pozidava priobalnega pasu ogroža biodiverziteto vodnih ekosistemov, ki so eni najbolj ogroženih na planetu, saj jih intenzivna človeška dejavnost in jezovi uničujejo že stoletja, ogrožen pa bi lahko bil tudi dostop do kakovostne pitne vode več deset tisoč gospodinjstvom," so poudarili v stranki. "Vodna telesa so javne dobrine, dostop do njih pa bi se z množično pozidavo z enostavnimi objekti lahko začel omejevati," so dodali ob tem.

Pot transformacije v zares trajnostno družbo je po oceni Piratske stranke Slovenije še dolga, zakonodajne spremembe, s katerimi se krhajo okoljske varovalke, pa nas še bolj oddaljujejo od cilja.

"Referendum je priložnost, da odločevalcem sporočimo, da so politike kratkoročne finančne koristi na račun dobrobiti prihodnjih generacij nezaželene," so prepričani.

Referendum o noveli zakona o vodah bo 11. julija. Zahtevo zanj so vložile nevladne organizacije, združene v gibanju Za pitno vodo, prepričane, da bo novela pospešila gradnjo na vodnih in priobalnih zemljiščih ter s tem ogrozila stanje voda ter povečala poplavno ogroženost. Vladna stran trdi, da novela z oženjem nabora objektov, ki jih je mogoče graditi na omenjenih zemljiščih, vode še dodatno varuje.