Foto: BoBo
Foto: BoBo

Podporo SDS-u je v anketi izreklo 17,4 odstotka vprašanih, kar je skoraj dve odstotni točki več kot aprila. To je tudi najvišja podpora največji vladni stranki od lanskega novembra. Na drugem mestu ostaja stranka SD, za katero bi glasovalo 12,2 odstotka vprašanih, sledita Levica (7,6 odstotka) in LMŠ (sedem odstotkov), z malo nižjo podporo kot pred enim mesecem. Poldrugo odstotno točko slabši je tudi rezultat NSi-ja, ki bi ga tokrat volilo 4,4 odstotka anketiranih. Boljši izid kot pred dobrimi štirimi tedni imata stranki SAB (3,4 odstotka) in zunajparlamentarna SLS (triodstotna podpora).

Podpora DeSUS-a se je več kot prepolovila, volilo bi ga 1,2 odstotka vprašanih, še novembra lani bi ga obkrožilo skoraj štiri odstotke sodelujočih v anketi. Podpora SMC-ja se je v istem obdobju podvojila, to stranko bi volil odstotek anketirancev.

Pred DeSUS in SMC bi se uvrstile tudi SNS z dvoodstotno podporo ter zunajparlamentarne Dobra država (1,5 odstotka), Piratska stranka (1,4 odstotka) in Zeleni Slovenije (1,3 odstotka).

Skoraj tretjina anketiranih ali ne ve, komu bi dala glas (18,3 odstotka), ali ga ne bi dala nikomur (12,6 odstotka). Razmerje med koalicijo in levim polom opozicije pa ostaja nespremenjeno ‒ vladne stranke bi dobile 22,7 odstotka, opozicijske stranke SD, Levica, LMŠ in SAB pa 30,4.

Ocena dela vlade

Delež tistih, ki vlado vidijo negativno in zelo negativno, se je v primerjavi z raziskavo mesec poprej zmanjšal s 57 na 55 odstotkov. Delež tistih, ki se jim zdi delo vlade srednje dobro, je bil aprila 18,7 odstotka, zdaj pa 22 odstotkov. Da je delo vlade pozitivno ali zelo pozitivno, je menilo 21,7 odstotka sodelujočih.

Na lestvici priljubljenosti politikov vodi minister za zdravje Janez Poklukar.

Raziskavo je za uredništvo Dela izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 3. in 5. majem na reprezentativnem vzorcu 712 prebivalcev Slovenije.