Foto: Goran Rovan
Foto: Goran Rovan

"Prejšnja vlada je sprejela prevlado javnega interesa energetike nad varstvom narave za hidroelektrarno (HE) Mokrice, ki je zadnja v verigi spodnjesavskih elektrarn, in ta odločitev se je zdaj preverila na sodišču, ki je odločilo v korist pritožnikov," je v pogovoru za Večer razkril minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Na potezi bo tako spet vlada, je dodal.

"To pomeni, da je žogica glede HE Mokrice spet v rokah vlade, kjer se bomo morali odločiti, ali gremo znova v postopek prevlade. Predtem pa bo treba odločitev sodišča temeljito analizirati, še posebej zato, ker se je tak postopek na tem primeru v Sloveniji uporabil prvič," je dodal Brežan.

HE Mokrice je predvidena kot zadnja v verigi petih spodnjesavskih hidroelektrarn, poleg nje so to še HE Boštanj, Blanca, Krško in Brežice. Gradnja pete hidroelektrarne, ki je pretočnega tipa, bi se morala po prvotnih načrtih končati že leta 2018, a se je dokončanje projekta zamaknilo zaradi zapletov pri umeščanju v prostor.

Vlada Janeza Janše je po več letih odločanja, po številnih pritožbah na sodiščih in upravnih postopkih lani določila, da pri projektu javna korist proizvodnje elektrike prevlada nad javno koristjo ohranjanja narave, in tako dala zeleno luč za začetek gradnje. Odločbo je Janševa vlada sprejela na dopisni seji tik pred koncem mandata.

Upravno sodišče je julija lani že odločilo, da se za HE Mokrice do končne odločitve v sporu ne more izdati gradbeno dovoljenje. Zdaj je torej sledila tudi končna odločitev.

Medtem ko naravovarstveniki poudarjajo resne škodljive posledice posega v naravno okolje sotočja Krke, Save in Sotle, kjer bo stal HE Mokrice, pa v HESS-u med drugim poudarjajo pomen objekta za samooskrbo z elektriko in to, da je elektrarna del nacionalnih energetskih načrtov, obenem pa je potrebna za optimalno delovanje spodnjesavske verige.

V družbi HESS so navedli zgolj, da sodbe uradno še niso prejeli, zato je ne morejo komentirati.

Na Twitterju se je oglasila tudi častna predsednica Društva za preučevanje rib Slovenije Andreja Slameršek. "Mediji pišejo o razsodbi, v društvu pa kot stranka v postopku sodbe sploh še nismo prejeli, niti obvestila o pošiljki ... Zanimivo," je tvitnila.