Zambija ima okoli 3.500 velikih mačk. Foto: Reuters
Zambija ima okoli 3.500 velikih mačk. Foto: Reuters
Dopustniška fotografija ameriške TV-voditeljice Melisse Bachman. Foto: Instagram Melissa Bachman

Prepoved so zaradi pomanjkanja velikih mačk uvedli januarja lani. "Mačk ni več in nihče, ne sektor ne organizacija, me ne more prepričati o nasprotnem," je dejala takratna ministrica za turizem Sylvia Masebo, ki je uvedla prepoved. V tistem času je bila zambijska vlada pod hudim udarom obtožb korupcije pri podeljevanju lovskih koncesij.

A ta teden je Jean Kapata, ki je nasledila Masebovo na mestu ministra za turizem, priznala: "Po prepovedi lova smo izgubili preveč dohodkov, zambijska zveza za divjino (ZAWA) pa je imela prevelike finančne težave." Kapata je za AFP povedala še, da bodo podražili pristojbine za lov.

Readith Muliyunda iz ZAWE je ob tem povedal, da bodo lov izvajali pod vnaprej določenimi pogoji in strogim nadzorom ZAWE. Ostaja pa (za zdaj) prepovedan lov na velike mačke, kot sta gepard in leopard. Leve najdemo v vseh večjih zambijskih parkih, a je njihovo število omejeno.

Zahodnjaki si želijo loviti
V Zambiji, domu veličastnih Viktorijinih slapov, turistična industrija, vezana na parke in divjino, še ni tako vzpostavljena kot v sosednjih državah. ZAWA je prepovedi lova nasprotovala, češ da bo škodila turistični industriji. A tik preden je prepoved začela veljati, so bili direktor organizacije in več visokih predstavnikov odpuščeni zaradi domnevne korupcije pri podeljevanju koncesij za lov na safariju.

Okoljevarstveniki so prepoved pozdravili, toda zambijske lovske zveze so vztrajale, da je njihov šport dobičkonosnejši od običajnih safarijev. "Krvavi šport ima za našo državo več koristi kot opazovanje živali," je dejal Gavin Robinson iz Zveze profesionalnih lovcev ob uvedbi prepovedi. "Evropejci in Američani si želijo tu loviti, a se bodo zdaj preselili drugam, kar pomeni, da bomo v Zambiji ob vse stranke."

Lov na divje živali, vključno z levi, so uvedli v Južni Afriki leta 2007, pogost pa je tudi v Bocvani, Namibiji in Zimbabveju. Zahodnjaki se radi fotografirajo s svojimi trofejami, kar pa navadno ni najbolje sprejeto v njihovih matičnih državah, kar sta v zadnjem času na lastni pesti izkusili mlada belgijska nogometna navijačica Axelle Despiegelaere, ki je bila zaradi fotografije s svojim ulovom na Facebooku ob pogodbo z L'Orealom, in ameriška voditeljica Melissa Bachman, ki je razburila ameriške okoljevarstvenike s fotografijo ubitega leva.