V Zasavju je še osem drugih podjetij, ki sodijo med onesnaževalce večjega obsega, pa se ob njih nihče ne obregne, pravijo zaposleni v cementarni. Foto: MMC RTV SLO
V Zasavju je še osem drugih podjetij, ki sodijo med onesnaževalce večjega obsega, pa se ob njih nihče ne obregne, pravijo zaposleni v cementarni. Foto: MMC RTV SLO

V pismu premierja pozivajo k ogledu cementarne, na katerem se bo lahko sam prepričal o poslovanju Lafarga in dejstvih glede obremenjevanja okolja. Po njihovih navedbah si očitno nekaj posameznikov in župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan prizadevajo po 134 letih zapreti cementarno in jim je čisto vseeno, ali je Lafarge okoljsko saniral tovarno, če vse meritve kažejo, da delajo dobro in da od nje živi nekaj sto ljudi v Zasavju.

"Kaj je lažjega kot naše sokrajane prestrašiti, da zastrupljamo njih in njihove otroke. Take lažne trditve brez osnove so bile včasih kaznive, danes pa si jih lahko očitno privošči vsak. Ulica zato kriči ne glede na to, da vsako trditev naše podjetje ovrže z argumenti," pravijo zaposleni.

"Posamezniki širijo laži o sežiganju odpadkov iz držav tretjega sveta"
Zapisali so, da ne razumejo zahtev po prenehanju uporabe alternativnih goriv, saj to pomeni, da posamezniki zahtevajo, da država cementarni dovoli višje izpuste, in opozarjajo, da je v Zasavju še osem drugih podjetij, ki sodijo med onesnaževalce večjega obsega, pa se ob njih nihče ne obregne.

Moti jih tudi, da posamezniki širijo laži, da trboveljska cementarna sežiga odpadke iz držav tretjega sveta. "Ne gre za sežiganje, ne gre za odpadke in ne gre za države tretjega sveta. Izvajamo sosežig, kar pomeni, da del fosilnih goriv nadomeščamo s predelanimi odpadki, ki jih slovenska družba ustvarja vsak dan: odpadna olja, odpadno plastiko in izrabljene avtomobilske gume. Še danes vse našteto večinoma odlagamo na deponije, uničujemo našo naravo in podtalnico, kar je v Evropi že dolgo prepovedano," so zatrdili.