Slovenci niso glasovali zanj, temveč za njegovo vizijo, da je mogoče stopiti skupaj, je zatrdil Pahor. Foto: BoBo
Slovenci niso glasovali zanj, temveč za njegovo vizijo, da je mogoče stopiti skupaj, je zatrdil Pahor. Foto: BoBo

Želje se niso uresničile, nizka udeležba pa kaže na razočaranje volivcev nad politiko in to moramo spremeniti. Pred volivci je vprašanje, kakšno državo želijo.

Danilo Türk
Danilo Türk
Türk je posvaril pred prazno demagogijo in praznimi zvijačami. Foto: BoBo

Sporočilo teh volitev je, da smo skupaj sposobni doseči nepredstavljivo.

Borut Pahor
Zver
Zver si bo o svoji politični karieri vzel nekaj dni premisleka. Foto: BoBo

Zdaj se bosta morala odločiti, kako in kaj, predstaviti tudi nekaj vsebinskih stvari, ne zgolj šlagerjev.

Milan Zver
Brezigar
Ni dobro, da zmaguje samo tisti, ki všečno govori, je dejala Brezigarjeva. Foto: MMC RTV SLO

Žal smo v prvi rundi izgubili najboljšega kandidata.

Barbara Brezigar, vodja volilnega štaba Milana Zvera
Žerjav
SLS tudi v drugem krogu ne bo podprl nikogar, je napovedal Žerjav. Foto: MMC RTV SLO

Zmagajo vsi tisti, ki pridejo v drugi krog.

Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a
Janez Janša
"Tukaj je velik problem z obema kandidatoma, saj eden že od začetka nasprotuje tem ukrepom, drugi pa jih z besedami podpira, v parlamentu pa je glasoval proti njim," je izjavil premier in Zverov podpornik Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zdaj bo težko govoriti, kako bi vsi nekaj združevali in da so za spravo. Ne vem, kakšna sprava naj bi bila, saj nihče ni skregan, za razliko od tega, da imamo različne poglede na gospodarski razvoj te države.

Zoran Janković je kritično nastopil do Pahorjevega "spravljivega" odnosa in do njegove podpore vladi
Danilo Türk, Zoran Janković in Pavel Gantar
Kandidata se bosta morala natančneje opredeliti do vlade in njene razvojne politike, je dejal Türkov podpornik Zoran Janković. Foto: BoBo
Prva izjava Milana Zvera
Komentar Janeza Janše
Volitve 2012: Štab Milana Zvera
Volitve 2012: Izjava Danila Türka
Volitve 2012: Prva izjava Boruta Pahorja

V prvem krogu se je zgodil velik preobrat. Borut Pahor, ki je skoraj v vseh javnomnenjskih anketah zasedal drugo mesto, je prehitel neprestanega favorita Danila Türka. Na presenetljive izide so se že odzvali vsi trije predsedniški kandidati in nekateri njihovi podporniki. Oba uvrščena v drugi krog sta izrazila zaskrbljenost nad volilno udeležbo in napovedala, da boj za prvo mesto še zdaleč ni končan.

Preobrat: Pahor na prvo mesto
Neposredni odzivi
na Scribblu

Pahor: Presegel bom pričakovanja
Pahor se je najprej volivkam in volivcem zahvalil za izkazano zaupanje, ki ga je zelo presenetilo. Obljubil je, da bo - če bo v drugem krogu izvoljen - presegel njihova pričakovanja. Poudaril je, da v teh težkih časih do uspeha ne vodi lahka pot, temveč le trdo in pošteno delo.
Vztrajal bo, da bodo Slovenci in Slovenke na tej poti vztrajali skupaj. "Sporočilo teh volitev je, da smo skupaj sposobni doseči nepredstavljivo," je dejal. V drugem krogu bo - tako kot v prvem - poskušal nagovoriti kar najširši krog volivcev in se ne bo omejeval na en politični pol.

"Novi horizonti slovenske prihodnosti"
Po njegovem mnenju se volivci niso odločili prvenstveno zanj kot osebo, temveč za vizijo, da se lahko uspe le skupaj. "Občutim srečo, ker se mi zdi, da se slikajo novi horizonti slovenske prihodnosti," je izjavil. Prihodnost, v kateri Slovenci ne bi izpostavljali tistega, kar jih razlikuje in kar vnaša sovraštvo; temveč bi gradili na tistem, kar Slovence gradi kot skupnost. O svoji politični usodi je dejal, da je po zapletih v času predsednikovanja vladi izgubil del upanja, a so mu ga tokrat volivci povrnili. "Današnji izidi kažejo, da še ni konec, ampak je že mogoče slutiti začetek novega obdobja," je dejal.

Türk: Zamislimo se
Drugouvrščeni na vzporednih volitvah Danilo Türk je v prvem odzivu poudaril, da si bo v treh tednih, ki ostanejo do drugega kroga, prizadeval, da se bodo videle konceptualne razlike med njim in protikandidatom, torej Borutom Pahorjem. "V Sloveniji moramo spoznati, da prazna demokracija, prazne besede, prazne zvijače, prazne manipulacije, ki sežejo vse do izgube pomembnega števila podpisov, izrečenih v formalnih postopkih, ni pravna država," je dejal in poudaril, da se zavzema za drugačno državo, zato jo želi tudi soustvariti. "Smo edina država v Evropi, katere predsednik vlade je v kazenskem postopku. Zamislimo se nad tem."
Türk je opozoril na nizko volilno udeležbo, dejal je, da je prenizko zanimanje za volitve glavno sporočilo volivcev. V drugem krogu je zato po njegovem mnenju treba doseči, da bodo imeli volivci pred seboj pravo izbiro. Spomnil je, da je tudi na prejšnjih predsedniških volitvah v prvem krogu končal na drugem mestu, v drugem krogu pa zmagal. V drugi krog gre tokrat z voljo do zmage.
"To je šele prvi polčas"
Poudaril pa je, da je bil to šele "prvi polčas". "Počakajmo in videli bomo, kako bodo volivci razmišljali." Dejal je še, da se ne sme reducirati izidov na tehniko predvolilne kampanje, saj gre za "globlje stvari". "V drugem krogu bo šlo za koncept države, kakršno bomo imeli v prihodnosti."
Zver: Zagotovo nisem vesel
Po mnenju Milana Zvera protikandidatoma v nasprotju z njim ni uspelo predstaviti pravega programa in bosta v drugem krogu prisiljena v odločitev, "kako in kaj". Predstaviti bosta morala vsebinske odločitve, in ne zgolj šlagerjev, je dejal. Po zahvali podpornikom je razkril, da ni vesel izidov. "Lahko rečem, da sem žalosten," je izjavil, obenem pa protikandidatoma čestital, ker sta bila "konkurenčnejša".
Napovedi, koga bo (če bo) podprl v drugem krogu, ni podal. Od Pahorja in Türka najprej pričakuje, da se bosta opredelila do ključnih razvojnih prioritet Slovenije, predvsem do načina izhoda iz krize. O svoji politični karieri si bo vzel nekaj dni premisleka.
Janša: Zver se je častno boril
Predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) in premier Janez Janša se je prav tako zahvalil Zveru, "da je sprejel izziv, se pošteno in častno boril". Nalil je veliko čistega vina, a rezultat je pokazal, da je bilo tega še premalo, vendar danes ni zadnji dan, je dejal Janša, ki se je za podporo zahvalil tudi NSi-ju. "Skupen nastop je dober obet za prihodnost," je prepričan.
Prvak SDS-a je opozoril na nizko volilno udeležbo. "Tisti, ki je danes šel na volitve, je dokazal, da mu ni vseeno, kaj bo z nami in našo državo. Ta zgled bi bilo dobro upoštevati prihodnjič." Dejal je še, da je Zver sprejel nehvaležno vlogo, saj je zagovarjal stvari, ki so nujno potrebne, a nepriljubljene. "Vedel je, kaj to pomeni. Lahko bi sadil rožice. Je edini kandidat izmed treh, ki je imel program."
Janša nezadovoljen s kandidatoma
Na vprašanje, koga bo stranka podprla v drugem krogu, je Janša odgovoril, da je to zahtevno vprašanje, saj v tem krogu niso videli tega, kar je v njihovem programu, in tistega, kar imajo sami za vrednote. "Odločali se bomo glede na to, kako bosta kandidata v prihodnjih tednih pomagala pri deblokadi stanja." Dejal je še, da Slovenija nujno potrebuje nekaj "urgentnih protikriznih ukrepov, dva izmed njih sta bila sprejeta, vendar sta blokirana". "Tukaj je velik problem z obema kandidatoma, saj eden že od začetka nasprotuje tem ukrepom, drugi pa jih z besedami podpira, v parlamentu pa je glasoval proti njim. Na tej točki, ki je usodnega pomena za Slovenijo, bo temeljil naš premislek."

"Milan je iskreno želel dobro državi"
Vodja Zverovega volilnega štaba Barbara Brezigar je dejala, da je očitno bilo veliko sprejemljiveje, da ljudem všečno govoriš. Predvsem ji je žal, da Zveru ni uspelo, ker je po njenih besedah svoji državi iskreno želel dobro in ji "pomagati iz vsega hudega", kar se zdaj dogaja.
Brezigarjeva ni napovedala, koga bo njena stranka podprla v drugem krogu. Ponovila je oceno, da je bil Zver tisti, ki je želel delati v interesu države in vseh ljudi, ki živijo v Sloveniji in ki je želel sodelovati z vsemi, da bi izšli iz krize. "Žal smo v prvi rundi izgubili najboljšega kandidata," je izjavila. "Ni mogoče reči, koga bomo podprli, to bo stvar premisleka," je dejala in dodala: "Ni dobro, da zmaguje tisti, ki je samo všečen, zmagati mora tisti, ki nam vsem skupaj želi dobro."

Novak: Zver je začel s hendikepom
Predsednica Nove Slovenije (NSi) Ljudmila Novak, Zverova podpornica, je izjavila: "Zahvaljujemo se Milanu Zveru, da se je pogumno in odločno boril. Začel je s hendikepom, saj ni bil del dnevne politike. Iz soočenja v soočenje je bil boljši, na zadnjem je bil že najboljši. Čestitamo tudi drugima kandidatoma, v NSi-ju bomo še premišljevali, kdo je za nas najboljši. Volitev pa se zagotovo bomo udeležili, čeprav z nobenim nismo najbolj zadovoljni."
Janković: Počakajmo na drugi krog
Ljubljanski župan Zoran Janković, čigar stranka PS je podprla Türka, meni, da izid ne kaže nezaupnice sedanjemu predsedniku. "Volivci imajo zmeraj prav in rezultati so, kakršni so. Počakajmo na drugi krog, kajti zdaj se šele začenja pravi dvoboj," je dejal.
V drugem krogu se bosta namreč kandidata morala podrobneje, "povsem jasno" opredeliti do vseh ključnih perečih vprašanj. To bo dobro, saj je bil s potekom prvega kroga nezadovoljen - v njem so po njegovem mnenju prevladovale dolgočasne teme in se ni dovolj govorilo o razvoju Slovenije. Spomnil je, da je po Pahorjevem mnenju bolje, da Janševa vlada ostane. Pahor bo moral po Jankovićevem mnenju zdaj bolje pojasniti svojo podporo vladi in izkristalizirati odnos do vladne razvojne strategije.

Erjavec: Politika je razklana
Prvak DeSUS-a in Türkov podpornik Karl Erjavec je dejal, da so zmagovalci vsi, ki se uvrstijo v drugi krog volitev. Tam bo za zmago zelo pomembno, kateri izmed obeh bo dokazal, da je povezovalen; da razume potrebnost reform v Sloveniji. Tu zna predsednik države odigrati zelo pomembno vlogo s konstruktivnostjo in povezovalnostjo, saj "vemo, kako je politika razklana", je izjavil. Tudi Erjavec je izrazil zaskrbljenost nad nizko volilno udeležbo, zato je vse državljane pozval, naj v drugem krogu izberejo svojega kandidata.
Ude: Volivci desnice pustili Zvera na cedilu
Po mnenju Lojzeta Udeta, Türkovega podpornika, je Pahor pokazal odlične retorične sposobnosti, kar mu je na koncu prineslo tudi prednost. "Očitno so se volivci desnice odločili, da že v prvem krogu podprejo Pahorja, in so pustili Zvera na cedilu," je dejal. Türku sicer v nastopih ne zameri ničesar, a, kot je izpostavil, je Pahor veliko bolj strasten in se je res "vrgel" v to kampanjo in očitno samemu sebi tudi verjame, je sklenil.

Lukšič: To je čas za praznovanje
Socialna demokracija v Sloveniji se je okrepila tako kot na strankarski ravni kot s tega vidika, da ima zmagovitega predsedniškega kandidata, je dejal vodja SD-ja Igor Lukšič. Pahor si po Lukšičevem mnenju prizadeva, da bo Slovenija vse svoje potenciale vpregla v dobro države. "To je prava politika in to je treba podpreti. Ljudje so to razbrali in zato je že v prvem krogu zmagal," je izjavil.

Glede podpore desnice Pahorju je dejal, da ta že do zdaj nagovarjal vse volivce, in napovedal, da bo v drugem krogu tudi marsikateri Türkov volivec spremenil svojo izbiro. Predsednik republike namreč mora iskati najvišjo stopnjo legitimnosti med vsemi političnimi poli, saj bo le tako znal dihati z ljudmi, govoriti, kar ljudje mislijo, in jim včasih povedati tisto, česar sami ne morejo videti, je pojasnil Lukšič.
Virant je prepričan o Pahorjevi zmagi
"Sem trdno prepričan, da bo Pahor zmagovalec tudi v drugem krogu," je izide komentiral prvak DL-ja Gregor Virant. "Očitno se je večina volivk in volivcev odločila za politiko povezovanja," je dodal. Po njegovem mnenju so volivci namesto ostrih spopadov med levico in desnico izbrali strpno sredinsko politiko dialoga in kompromisa. Ali bo Pahor dobil podporo še katere izmed koalicijskih strank, Virant ni želel špekulirati. "DL je edina koalicijska stranka, ki je že v prvem krogu podprla Pahorja. DL je sredinska liberalna stranka in za nas edina logična izbira," je komentiral.
SLS ne bo podprl nikogar
Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je spomnil, da njegova stranka v prvem krogu ni podprla nobenega kandidata in da je to očitno bila pravilna odločitev, saj glede na izide niso sledili nasvetom strank, ki jih navadno podprejo na volitvah. "Ljudje glasujejo po svoji vesti," je dejal. Tudi v drugem krogu ne bodo podprli nikogar - ljudje bodo že znali izbrati pravega kandidata, je dejal.
Kučan: Ni bilo vsebinskih soočenj
"Türk do zdaj ni imel priložnosti, da bi povedal, kaj je storil v prvem mandatu. Ni bilo vsebinskih soočenj. Nisem razočaran, saj ni bilo priložnosti, da bi spoznali, kaj kandidati resnično mislijo," je dejal nekdanji predsednik države Milan Kučan.

Želje se niso uresničile, nizka udeležba pa kaže na razočaranje volivcev nad politiko in to moramo spremeniti. Pred volivci je vprašanje, kakšno državo želijo.

Danilo Türk

Sporočilo teh volitev je, da smo skupaj sposobni doseči nepredstavljivo.

Borut Pahor

Zdaj se bosta morala odločiti, kako in kaj, predstaviti tudi nekaj vsebinskih stvari, ne zgolj šlagerjev.

Milan Zver

Žal smo v prvi rundi izgubili najboljšega kandidata.

Barbara Brezigar, vodja volilnega štaba Milana Zvera

Zmagajo vsi tisti, ki pridejo v drugi krog.

Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a

Zdaj bo težko govoriti, kako bi vsi nekaj združevali in da so za spravo. Ne vem, kakšna sprava naj bi bila, saj nihče ni skregan, za razliko od tega, da imamo različne poglede na gospodarski razvoj te države.

Zoran Janković je kritično nastopil do Pahorjevega "spravljivega" odnosa in do njegove podpore vladi
Prva izjava Milana Zvera
Komentar Janeza Janše
Volitve 2012: Štab Milana Zvera
Volitve 2012: Izjava Danila Türka
Volitve 2012: Prva izjava Boruta Pahorja