Kršitve lahko sporočate na zgornji dve številki. Foto: MMC RTV SLO
Kršitve lahko sporočate na zgornji dve številki. Foto: MMC RTV SLO

Na inšpektoratu za notranje zadeve so od 0.00 v soboto do danes do 16.20 prejeli skupaj 41 prijav domnevnih kršitev volilnega molka. Za 31 prijav so že ugotovili, da ne gre za kršitve.
Inšpektor Matija Remec je pojasnil, da sta dve prijavi povezani z radiem, tri s televizijo, štiri z objavo na družbenem omrežju, ena pa z objavo na spletni strani. Največ prijav je prišlo iz ljubljanske statistične regije, je še pojasnil.
Sicer pa na inšpektoratu prejemajo tudi klice z vprašanji o postopku volitev, saj ljudje ne vedo, ali gredo lahko volit tudi brez obvestila. Volivci so namreč obvestila o volišču in dnevu glasovanja na dom prejeli že pred prvim krogom, veljajo pa tudi za drugi krog. Na volišče lahko tako volivec pride brez obvestila, če ga je denimo izgubil. Če pa ne ve, kje je njegovo domače volišče, lahko to preveri s pomočjo posebne aplikacije na spletni strani Državne volilne komisije ali pa pokliče na brezplačno številko 080 28 18.

Med volilnim molkom se ne sme ...
Med volilnim molkom so prepovedane vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah.

To so: propaganda v medijih in elektronskih publikacijah ter propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, trganje ali uničevanje plakatov, ki so bili nalepljeni skladno z zakonom pred volilnim molkom, in objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank.

Že zdaj pa vas vabimo, da RTV Slovenija spremljate tudi zvečer, ko bomo točno ob 19. uri, po zaprtju volišč, v sodelovanju z inštitutom Mediana predstavili izide vzporednih volitev.

rtvslo.si/predsednik2012

#rtvolitve2012

Za kršitev so predvidene globe od 800 do 1.200 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 300 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 120 do 200 evrov za posameznika.

Volilni molk bo trajal do 19. ure. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve prijave domnevnih kršitev volilnega molka sprejema na telefonski številki 080 21 13.