Vsak predsednik republike se sam odloči, za katera področja potrebuje svetovalce. Foto: Urad predsednika
Vsak predsednik republike se sam odloči, za katera področja potrebuje svetovalce. Foto: Urad predsednika

Nekatera od teh delovnih mest so določena z zakonom o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike.

V skladu z zakonom urad predsednika republike vodi generalni sekretar, ki ga imenuje in razrešuje predsednik. Generalni sekretar skrbi za izvrševanje vseh zadev v povezavi z opravljanjem funkcije in pristojnostmi predsednika in pri tem sodeluje z drugimi državnimi organi ter lokalnimi skupnostmi. Ima seveda tudi svojega namestnika, ki ga prav tako imenuje predsednik republike.

Sekretar, vodja kabineta ...
Trenutno je generalni sekretar v uradu predsednika Danila Türka Uroš Krek, njegova namestnica pa je Nataša Brenk.

V zakonu so kot zaposleni pri predsedniku republike navedeni še vodja kabineta in svetovalci. Vse imenuje predsednik, ki si tudi sam izbere, za katera področja bo potreboval nasvete drugih ljudi. Delo vodje kabineta predsednika republike opravlja Mojca Seliškar Toš.

... in svetovalci
Predsednik Türk ima v svojem kabinetu svetovalca za zdravstveno in socialno varstvo ter humanitarna vprašanja (Franc Hočevar), svetovalca za odnose z javnostmi (Boštjan Lajovic), svetovalca za obrambne zadeve (Ladislav Lipič), svetovalko za diplomatska vprašanja (Tatjana Miškova) in svetovalca za gospodarska vprašanja (Franci Perčič).

Delovna mesta svetovalcev predsednika republike so vezana na mandat predsednika, kar pomeni, da jim funkcija preneha z odstopom, razrešitvijo oziroma ko nastopi novoizvoljeni predsednik republike. Ta si znova sam izbere, katere svetovalce in pomočnike bo potreboval.

Delavci v uradu predsednika republike, ki opravljajo druge strokovne in tehnične naloge v službah predsednika republike, imajo položaj in pravice javnih uslužbencev.