Eden novejših predlogov francoskega predsednika po uveljavitvi nove pogodbe je imenovanje nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira za predsednika Evropskega sveta. Foto: EPA
Eden novejših predlogov francoskega predsednika po uveljavitvi nove pogodbe je imenovanje nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira za predsednika Evropskega sveta. Foto: EPA
Lizbonska pogodba
Sarkozy je tisti, ki je spomladi predstavil idejo o poenostavljeni pogodbi, ki naj bi povzela bistvo evropske pogodbe. Foto: EPA

Sarkozy je tisti, ki je spomladi predstavil idejo o poenostavljeni pogodbi, ki naj bi povzela bistvo evropske pogodbe, ki so jo francoski volivci na referendumu leta 2005 zavrnili. Sarkozy je ob tem napovedal, da o poenostavljeni pogodbi Francozi ne bodo odločali na referendumu, temveč bo šla v potrditev le nacionalnemu svetu.

Novi francoski predsednik je hkrati napovedal tudi dejavnejšo vlogo v okviru Evropske unije, zato je prihodnje leto pričakovati vrsto pobud Francije, predvsem v zvezi s strukturo evropskega proračuna oziroma reformo skupne kmetijske politike (na račun katere Francija dobiva največ kmetijskih sredstev v EU-ju).

Francija ima precejšenj primanjkljaj
V zadnjih mesecih pa je bilo slišati tudi številne kritike na račun Evropske centralne banke, da naj bi njena politika trdnega evra škodovala francoskim izvoznikom oziroma onemogočala višjo gospodarsko rast. Po drugi strani pa je Francija deležna številnih kritik iz Bruslja, saj še vedno zaznamuje precejšen proračunski primanjkljaj, ki ga v prihodnjih letih ne namerava bistveno zmanjšati.

Francija je v zadnjih letih ena od članic EU-ja, ki odločno nasprotujejo vstopu Turčije v povezavo. Sarkozy je celo predlagal ustanovitev skupine strokovnjakov, ki bi razmislili o prihodnjih izzivih EU-ja ter o tem, kje so meje Unije. Prepričan je namreč, da Turčija ne spada v okvir teh meja.

Sredozemskim državam pa je francoski predsednik madžarskega rodu predlagal ustanovitev Sredozemske unije, v kateri bi sodelovale države vsega Sredozemlja. Sredozemski vrh naj bi se zgodil ravno med francoskim predsedovanjem EU-ju.