Peter Reberc opozoril po besedah uradnjega govorca Milana Balažica ni upošteval in MZZ-ju ni pošiljal finančni poročil. 22. julija pa je policija na ljubljansko tožilstvo poslala obsežno ovadbo zoper zdaj nekdanjega veleposlanika, sledil je njegov odpoklic in nato odpoved delovnega razmerja. Foto: BoBo
Peter Reberc opozoril po besedah uradnjega govorca Milana Balažica ni upošteval in MZZ-ju ni pošiljal finančni poročil. 22. julija pa je policija na ljubljansko tožilstvo poslala obsežno ovadbo zoper zdaj nekdanjega veleposlanika, sledil je njegov odpoklic in nato odpoved delovnega razmerja. Foto: BoBo
Samuel Žbogar
Reberc zatruje, da je njegova odpustitev osebno maščevanje zunanjega ministra Samuela Žbogarja. Foto: EPA
MZZ
Reberc je zoper vodilne na MZZ-ju vložil kazensko ovadbo. Zaradi duševnih bolečin zahetva 76.000 evrov odškodnine. Foto: MMC RTV SLO
Kaj je v Madridu počel Reberc?

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je Reberca zaradi nepravilnosti pri poslovanju veleposlaništva v Španiji že avgusta odpoklicalo, v začetku oktobra pa je dobil še odpoved delovnega razmerja.

4.000 litrov dizelskega goriva, čeprav avtomobila poganja bencin
Poslovanje veleposlaništva je bilo med letoma 2007 in 2010 precej nenavadno, saj je Reberc za "potrebe predstavljanja" Slovenije v Španiji nakupil vrsto jedilnih in kuhinjskih pripomočkov ter vrtnega orodja. Uredil si je knjižnico s 765 knjigami, in čeprav imajo na veleposlaništvu dve službeni vozili z bencinskim rezervoarjem, porabil 4.000 litrov dizelskega goriva, poroča Delo.

Dokumenti, ki so jih pridobili pri časopisu, kažejo, da je imelo veleposlaništvo ob septembrski inventuri 1.800 kozarcev, 1.805 žlic in žličk, 1.607 malih in navadnih jedilnih vilic, 880 jedilnih nožev, 116 kuhinjskih nožev, 307 kuhalnih posod, 183 skodelic, 100 zajemalk, 83 obračalk, 77 cedilnikov, 63 oprijemalk, 34 lijev, 29 lupilcev za krompir, 32 odpiračev za steklenice, 10 kavnikov, pet fritez, tri opekače za kruh in tri mlinčke za kavo.

Štiri kilometre kablov, 15 macol, 107 izvijačev ...
Poleg tega pa je Reberc v svojem mandatu nabavil precej različnega materiala in orodja: štiri kilometre električnih kablov, 69 adapterjev, 64 razdelilcev, 29 podaljškov, štiri antene, za vrt pa še 15 macol, 37 klešč, 25 kladiv, 25 posod za gorivo, štiri zračne kompresorje, osem setov izvijačev, 107 izvijačev, 11 sekir, 16 dlet, pet vrtalnih strojev in tri električne svedre.

Zdaj že nekdanji veleposlanik je dobro poskrbel tudi za varnost svoje rezidence. Kupil je 12 alarmnih naprav, 79 senzorjev in detektorjev, 20 detektorjev gibanja, dva varnostna sistema s snemalnikom, 20 kamer, 24 žarometov, nekaj železnih rešetk, palic in varnostnih ključavnic. Poleg tega je popis inventarja pokazal še nakup 193 navadnih in 204 varčnih žarnic, pri čemer jih je 270 neuporabljenih v shrambi veleposlaništva.

V treh letih za okoli 100.000 evrov opreme in orodja
V treh letih mandata je tako Reberc nakupil za okoli 100.000 evrov materiala, kar je pokrilo zunanje ministrstvo oz. davkoplačevalci. In zakaj se ni nihče odzval ob tako nenavadnih nakupih? Uradni govorec MZZ-ja Milan Balažic je za Delo pojasnil, da so Reberca začeli na nepravilnosti opozarjati kmalu po nastopu mandata leta 2007. Februarja lani so opravili notranji nadzor, ki je pokazal nepravilno porabo proračunskih sredstev, visoko prekoračitev za reprezentanco in nespecifične račune, med katerimi nekateri sploh niso bili v španščini.

Reberc opozoril po besedah Balažica ni upošteval in MZZ-ju ni pošiljal finančni poročil. 22. julija pa je policija na ljubljansko tožilstvo poslala obsežno ovadbo zoper zdaj nekdanjega veleposlanika, sledil je njegov odpoklic in nato odpoved delovnega razmerja.

Vse nakupljeno potrebno za predstavljanje Slovenije?
Ob vsem tem Reberc pravi, da z ugotovitvami MZZ-ja ni seznanjen, je pa bilo kuhinjske pripomočke treba nakupiti zaradi sprejemov diplomatskega zbora, na katerih gostijo tudi do 500 ljudi. Ob tem dodaja, da je celo nekaj prvarčeval ob najemu cateringa. Glede dizelskega goriva pa zatrjuje, da ga niso kupili, ampak da nastajajo težave pri uporabi kartic španskih naftnih družb oz. pri šifrah produkta, zaradi česar pride do zamenjav bencina in dizla.

"S številkami MZZ le smeši zadevo"
Tako obsežno opremo za vrt je potreboval, kot je povedal, ker je vrt velik in za ureditev zahteva vrsto primernega orodja. Pa tudi vse macole niso enake, ampak ima vsaka svoj namen, zatrjuje. "S temi številkami pa želi MZZ le smešiti vso zadevo, so pa za to ves čas vedeli. Vse, kar sem kupil, je namenjeno delovanju veleposlaništva," je povedal in dodal, da nič kupljenega ni bilo odtujeno, vsak mesec pa je na MZZ pošiljal finančna poročila in račune.

Od MZZ-ja Reberc zaradi duševnih bolečin zahteva 76.000 evrov odškodnine
Po njegovih besedah je bila ob njegovem prihodu rezidenca "prazna, zato jo je bilo treba opremiti s potrebnim materialom, da sem lahko opravljal dejavnosti normalno in dostojno". Reberc, ki je odpoved označil za osebno obračunavanje zunanjega ministra Samuela Žbogarja, se bo pritožil. Že poleti je proti vodilnim na MZZ-ju vložil kazensko ovadbo. Z odpoklicem in nasilnim vstopom na veleposlaništvo zaradi inventure naj bi mu povzročili duševne bolečine. Od MZZ-ja naj bi zahteval 76.000 evrov odškodnine.

Kaj je v Madridu počel Reberc?