Rok za vložitev kandidatur poteče v sredo, 10. septembra, ob 19. uri. Foto: BoBo
Rok za vložitev kandidatur poteče v sredo, 10. septembra, ob 19. uri. Foto: BoBo

Kampanja za volitve županov 212 občin in 3.336 svetnikov se bo, kot je to običajno, sklenila 3. oktobra ob polnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Tokratna lokalna volilna kampanja bo sicer prva po spremembi zakonodaje, s katero se prepovedujejo donacije pravnih oseb, povečujejo nadzor in sankcije za kršilce. Organizatorji so morali za financiranje aktivnosti v tem času odpreti poseben račun in bodo morali vse stroške kampanje tudi poravnati izključno s tega računa. Zakon o volilni in referendumski kampanji pa glede na število volivcev v občini določa tudi zgornjo mejo sredstev, ki je stroški kampanje ne smejo preseči.

50 evrov v gotovini ali dobrih 15.000 evrov na račun
Za volilno kampanjo lahko poleg političnih strank po novem prispevajo samo fizične osebe. Prispevek fizične osebe ne sme presegati 50 evrov v gotovini ali nakazilo na račun največ 10 povprečnih bruto mesečnih plač za preteklo leto, kar znaša nekaj več kot 15.200 evrov. Organizatorji volilne kampanje bodo morali po poravnavi vseh obveznosti ob zaprtju volilnega računa preostala sredstva nakazati v dobrodelne namene. Enako velja tudi za denar, ki jim ga bodo nakazale pravne osebe, oz. sredstva nad dovoljeno mejo posamične donacije, ki jih bodo podarile fizične osebe.

Transparency International Slovenia - društvo Integriteta bo z okoli 20 do 30 prostovoljci ter podporo medijev izvajalo neodvisno spremljanje kampanje v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Ajdovščini in Kamniku.

Vlaganje kandidatur do 10. septembra
Kljub uradnemu začetku enomesečne volilne kampanje pa čas za vlaganje kandidatur še ni potekel. Tako županske kandidature kot tudi kandidatne liste za občinske svete je namreč pri občinskih volilnih komisijah mogoče vložiti še do 10. septembra do 19. ure. Do tega dne lahko volivci tudi podpisujejo obrazce podpore kandidatom.

Kdo vse se poteguje za županske položaje in mesta v občinskih svetih, bo dokončno znano 16. septembra, ki je zadnji rok za izdajo odločb o potrditvi oz. zavrnitvi kandidatur. Tri dni zatem, 19. septembra, pa bodo seznami potrjenih kandidatur in list kandidatov tudi javno objavljeni.