Živa Gobbo iz Društva Integriteta vodi prvo spremljanje civilne družbe nad lokalnimi  volitvami v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Živa Gobbo iz Društva Integriteta vodi prvo spremljanje civilne družbe nad lokalnimi volitvami v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Če županova tajnica s svojega službenega elektronskega naslova pošlje dopis, ki se nanaša na kampanjo, je to kršitev.

Živa Gobbo, Društvo Integriteta

Volitve so praznik demokracije, pomembno je, da so poštene.

Vid Doria, Društvo Integriteta

Civilni nadzor Društva Integriteta bo potekal v Mariboru, Ljubljani, Kopru, Ajdovščini, medtem ko je na Ptuju in v Slovenski Bistrici še pod vprašajem, in sicer zaradi težav pri naboru prostovoljcev, je na tiskovni konferenci dejala Živa Gobbo.

Od 20 do 30 prostovoljcev bo torej v izbranih občinah na terenu spremljalo organizatorje kampanj – opazovali bodo, kam bodo postavljali predvolilne plakate, promocijsko gradivo in nalepke ter njihovo število; preverjali bodo, ali kandidati za shode in sestanke uporabljajo (zlorabljajo) prostore javne uprave oziroma upravne stavbe ali pa so za uporabo teh prostorov plačali nadomestilo.

Za kampanjo si je treba vzeti prost dan
"Če županova tajnica s svojega službenega elektronskega naslova pošlje dopis, ki se nanaša na kampanjo, je to kršitev," je opisala Živa Gobbo. Če želijo zaposleni na občinah sodelovati pri kampanji, morajo vzeti prost dan, tega ne gre početi med službenim časom, je še opozorila.

Nepravilnosti lahko sporočate tudi vi
Tudi drugi državljani se lahko pridružijo pobudi, lahko pa svoja opažanja "nepravilnosti" sporočajo na spletno stran Društva Integriteta, ki je v okviru spremljanja lokalnih volitev pripravilo poseben zemljevid.

Pripravljenost za transparentnost
Prostovoljci ne bo mogli od kandidatov ali organizatorjev kampanj zahtevati računov, saj morajo po zakonu finančna poročila organizatorji kampanj po koncu volitev oddati Računskemu sodišču. "Preverjali bomo pripravljenost kandidatov za več transparentnosti," je pojasnila Živa Gobbo in dodala, da napovedi njihovega spremljanja lokalnih volitev niso naletele na kakšne zadržke ali pomisleke. Občine in občinske komisije, v katerih nameravajo spremljati izvajanje volitev, so le obvestili o svoji nameri, saj ne obstaja noben pravilnik glede civilno-družbenega nadzora nad volitvami.

Pomembno, da so volitve poštene
"Volitve so praznik demokracije, pomembno je, da so poštene," je ocenil generalni sekretar Društva Integriteta Vid Doria. Volilna kampanja se bo začela 5. oktobra, ker pa bodo imena kandidatov oziroma organizatorjev lokalnih volitev znana šele 10. septembra, se bo "monitoring" začel takrat. O "izplenu" bodo prostovoljci poročali sproti, sta še dejala Vid Dorica in Živa Gobbo.

Društvo Integriteta je s projektom spremljanja lokalnih volitev v Sloveniji pristopilo k mednarodnemu projektu Transparentnost lokalnih volitev v srednji in vzhodni Evropi, katerega namen je izvedba neodvisnega civilnega nadzora nad izvedbo letošnjih lokalnih volitev.

Če županova tajnica s svojega službenega elektronskega naslova pošlje dopis, ki se nanaša na kampanjo, je to kršitev.

Živa Gobbo, Društvo Integriteta

Volitve so praznik demokracije, pomembno je, da so poštene.

Vid Doria, Društvo Integriteta