Namesto potrebnih 2500 podpisov, so jih zbrali 32.168. Foto: MMC RTV SLO/G.Petovar
Namesto potrebnih 2500 podpisov, so jih zbrali 32.168. Foto: MMC RTV SLO/G.Petovar
Referendum o družinskem zakoniku ni nujnost

Podpise so po besedah vodje iniciative Aleša Primca zbrali v manj kot štirih dneh po sprejetju družinskega zakonika. Pričakuje, da predsednik državnega zbora Pavel Gantar določil rok za začetek zbiranja podpisov okoli prvega septembra.

Primc je pred vložitvijo podpisov povedal, da so se odločili zbrati več podpisov, da bi dokazali, da družinski zakonik "združuje ljudi v nasprotovanju družinskemu zakoniku in v podpori pravici otroka do matere in očeta." Ob tem se je zahvalil vsem ljudem "ne glede na spol, vero, raso, spolno usmerjenost," ki so pomagali zbirati podpise in ki so jih prispevali.

V civilni iniciativi menijo, da se bodo ljudje na referendumu odločili v korist otroka in zaščitili pravico otroka do matere in očeta.

Veto na zakonik pa je napovedal tudi državni svet.

Potrebovali so le 2.500 podpisov
Kot je znano, je državni zbor v četrtek s 43 glasovi za in z 38 proti sprejel družinski zakonik, Civilna iniciativa za družine in pravice otrok pa se je na odločitev poslancev takoj odzvala s pobudo o zbiranju podpisov za razpis referenduma.

Iniciativi se je pridružila tudi stranka Nova Slovenija, podporo pa so javno izrekli tudi v Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Nasprotniki sprejetega družinskega zakonika bi morali sicer zbrati 2.500 podpisov in jih sedmih dneh vložiti v državni zbor, da bi lahko nato začeli zbirati glasove podpore razpisu referenduma o družinskem zakoniku.

Poleg civilne iniciative so odločanje o zakoniku na referendum napovedal tudi opozicijske stranke, ministrstvo za delo pa je že pripravilo presojo ustavnosti omenjene pobude.

Zakonik sprejet po burni razpravi

Razprava o družinskem zakoniku je bila burna, sprejeti zakonik pa med drugim omogoča, da eden izmed partnerjev v istospolni partnerski zvezi posvoji partnerjevega biološkega otroka.

Nasprotniki in zagovorniki zakonika so v razpravi največ pozornosti namenili spornemu določilu o registraciji zunajzakonske skupnosti, definiciji družine, definiciji zakonske zveze, posvojitvam otrok in vplivu okolja, v katerem otrok odrašča.

Prvotni predlog družinskega zakonika predvsem zato, ker je izenačeval istospolne skupnosti z zakonsko zvezo moškega in ženske, ni imel dovolj podpore med poslanci. Zato je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve predlagalo kompromisni predlog, po katerem istospolni par ne more skleniti zakonske, temveč partnersko skupnost.

Mladi SD-jevci: Nekateri so za svoje cilje pripravljeni zlorabiti lastne otroke
V zvezi z novim zakonikom so se oglasili tudi v Mladem forumu SD, podmladku SD-ja. Sprejem zakonika so pozdravili, obenem pa izrazili zgroženost nad delom družbe, ki je po njihovih besedah "za doseganje svojih ciljev pripravljen zlorabiti celo lastne otroke".

Ta dejanja so povsem v nasprotju "s samoklicanim razglašanjem za varuhe otrokovih pravic", pravijo v Mladem forumu. Obenem pa so kot zaskrbljujoče označili tudi dejstvo, da je k nepodpori zakona pozvala tudi katoliška Cerkev.

Referendum o družinskem zakoniku ni nujnost