Temeljna družbena celica. Kakšna je? Foto: Thinkstock
Temeljna družbena celica. Kakšna je? Foto: Thinkstock
Predsednik vlade Borut Pahor je prepričan, da je potrditev družinskega zakonika "korak naprej v smeri, ki ohranja temeljne vrednote družbe in jih nadgrajuje z večjo toleranco, ki smo jo morda poznali v preteklosti". Foto: MMC RTV SLO
Ljudmila Novak
V Novi Sloveniji napovedujejo dejavno sodelovanje pri zbiranju podpisov za referendum o družinskem zakoniku. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar

"Vesel sem, da je vlada pripravila zakon, ki je šel skozi državni zbor, da ga je večina prepoznala za napredek pri zakonski regulaciji družinske skupnosti," se je predsednik vlade Borut Pahor odzval na četrtkovo potrditev družinskega zakonika. Premier je prepričan, da je narejen "korak naprej v smeri, ki ohranja temeljne vrednote družbe in jih nadgrajuje z večjo toleranco, ki smo jo morda poznali v preteklosti".

Civilna iniciativa za družine in pravice otrok, ki jo vodi Aleš Primc, se je na odločitev poslancev odzvala s pobudo o zbiranju podpisov za razpis referenduma. Iniciativi se je pridružila tudi stranka Nova Slovenija, podporo pa so javno izrekli tudi v Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Nasprotniki sprejetega družinskega zakonika morajo sicer zbrati 2.500 podpisov in jih v roku sedmih dni vložiti v državni zbor, da bi lahko nato zbirali glasove podpore razpisu referenduma o družinskem zakoniku.

"Zakonik pri ljudeh ne uživa podpore"
Predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak je v izjavi za medije poudarila, da je družinski zakonik za stranko NSi nesprejemljiv, saj "uničuje tradicionalno družino," prav tako pa "poslanci ob pripravi in sprejetju zakonika niso upoštevali volje ljudstva".

V stranki NSi so, kot je dejala, že ob začetku obravnave zakonika opozorili, da se z vsebino ne strinjajo. Dodala je še, da zakonik podpore ni užival tudi pri velikem številu državljanov, in če bi poslanci spoštovali mnenje ljudi, bi to bil "dober obliž na rano državljanov, kajti državljani smo trenutno ranjeni od politike, to pa je nova sol na rano".

Novakova pričakuje, da bo, če bo šla pobuda o referendumu v presojo na ustavno sodišče, to "zaščitilo pravice otrok". "Otroci so osebe, ki potrebujejo posebno zaščito, in otroci niso nikogaršnja pravica, tudi ne pravica manjšin," meni predsednica NSi-ja.

Novakova: Družinski zakonik je bil izsiljen
"Ta družinski zakonik premalo rešuje probleme, ki jih imajo slovenske družine," je prepričana Novakova, ki se strinja, da Slovenija potrebuje nov družinski zakonik, vendar je v sprejeti obliki postal "neka čudna gmota" in bi "lahko bil veliko boljši, sprejet z družbenim konsenzom, tako pa je bil nekako izsiljen".

Novakova je prepričana, da je bil "tudi manever LDS-a, da ne bo podprl družinskega zakonika, češ da premalo uresničuje tisto, kar oni zahtevajo, slepilen."

KPM: Najti je treba širše soglasje
"Z obžalovanjem smo sprejeli odločitev poslank in poslancev," pa so zapisali v Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (KPM). Prepričani so, da sprejetje zakonika "ne varuje vrednot družine in pomena očetovstva in materinstva za razvoj otroka".

Dodajajo, da je zaradi redefiniranja družine z "vključitvijo instituta istospolnih partnerskih skupnosti družinski zakonik, navkljub nekaterim dobrim rešitvam, še vedno problematičen in nesprejemljiv". Zato poudarjajo, da je "treba o tako pomembni vrednoti, kot je družina, najti čim širše družbeno soglasje," ki pa ga politika po njihovem mnenju še ni zagotovila.

"Referendum je kot najvišja oblika demokratičnega odločanja v danih razmerah najboljši način, da se vsem državljanom omogoči izvrševanje pravice do soodločanja o vprašanju, kako naj bo vrednota družine urejena v naši zakonodaji," so v podporo pobudi o zbiranju podpisov za referendum zapisali v komisiji.

Veto? Ustavno sodišče? Referendum?
Za (pa tudi pred) zakonikom je trnova pot. Če želijo nasprotniki zakonika uveljavljati pravico do razpisa referenduma, morajo v roku sedmih dni predložiti (prvih) 2.500 podpisov. Medtem je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve že pripravilo presojo ustavnosti omenjenih referendumskih pobud.

Tudi državni svet ima sedem dni časa za sprejetje veta. Če bo veto vložen, gre zakonik znova v odločanje pred poslance. Ti ga morajo nato potrditi z večino, torej vsaj s 46 glasovi.

Poslanci so v četrtek s 43 glasovi za in 38 proti sprejeli družinski zakonik, ki med drugim omogoča, da eden izmed partnerjev v istospolni partnerski zvezi posvoji partnerjevega biološkega otroka.