Protestniki zahtevajo odstop vlade. Foto: Ana Marija Bosak
Protestniki zahtevajo odstop vlade. Foto: Ana Marija Bosak
Protest Maribor
Zbralo se je okoli 400 ljudi. Foto: Ana Marija Bosak
Ludvik Čanžek
Spregovoril je tudi Ludvik Čanžek, soustanovitelj revije Demokracija. Foto: Ana Marija Bosak
Maribor poziva k uporu. Foto: BoBo
Protestniki zahtevali odstop vlade
Tribuna Radia Maribor: Protest proti vladi

Na Trgu Leona Štuklja v Mariboru se je na protestu proti vladi zbralo 600 ljudi, napovedanih je bilo 2.000, je poročal TV Maribor. Protest je potekal ob obletnici lanskih demonstracij 15. oktobra.
Soustanovitelj revije Demokracija Ludvik Čanžek je kot govornik obujal spomine na Janšo. Janši gre le za oblast, medtem ko sodni del oblasti ignorira, pri ljudeh pa povzroča strah in trepet, je izjavil. Po Čanžkovih besedah Janša zamenjuje vse ljudi, ki niso iz SDS-a, ustvarja zmedo in da bi obdržal oblast, želi ljudstvo "spraviti na beraško palico".
Pravna država spi, medtem ko politiki in menedžerji izvajajo še zadnjo fazo privatizacije, je dejala sindikalistka Breda Črnčec. Medtem je igralka Lara Jankovič pozvala Janšo, naj zamenja državo.
Jašar: Ljudstvo se prebuja
Za protest so bili poleg poleg Čanžka najavljeni številni drugi govorniki. Med njimi zasledimo mladinsko pisateljico in mariborsko mestno svetnico Janjo Vidmar, rektorja mariborske univerze Danijela Rebolja (slednji se sicer protesta ni udeležil iz razlogov "neodložljive narave"), filozofa Boris Vezjaka, še neimenovanega predstavnika Združenja veteranov vojne za Slovenijo in številne druge. "To dokazuje, da se ljudstvo prebuja," je seznam za MMC še pred protestom opisal Sanjin Jašar, eden izmed organizatorjev.
"Situacija, na katero smo opozarjali že lani, se nam točno zdaj dogaja. Imamo številne lačne otroke. Ogromno je tudi drugih nepravilnosti, tako da situacija ni takšna kot lani," je za MMC razliko med lanskimi in letošnjimi razmerami opisal Jašar. "Zadeve so resnično na meji katastrofe," pravi.

Ljudem je "počil film", meni Jašar. Kot je dejal, ljudje tako na ulici kot na družbenih omrežjih ne razpravljajo o drugem kot o tem, kaj se dogaja. Zadeve pa so postale zelo resne, je dejal Jašar. Za skupino ljudi iz ad hoc sestavljene iniciative "29. oktober" je Jašar dejal, da so "dejansko domoljubi, ki želijo ljudstvu vrniti dostojanstvo".
Iniciativi se je pridružilo precej ljudi, podporo pa dobivajo tudi od drugih iniciativ in podpornikov, je zatrdil Jašar.
Prva zahteva je odstop premierja in vlade, vendar se bodo na protestu izrazile tudi druge zahteve, predložene pa bodo tudi alternative, je dejal Jašar, ki sam sicer ni bil bolj konkreten. Dejal je, da bo "treba narediti neko vsesplošno debato ali pa konferenco ter nanjo povabiti strokovnjake, in ne politike, ki bodo strokovno podkrepili svoje rešitve in alternative". "Treba je vključiti čim večji spekter ljudi, ki bo izrazil svoje mnenje in nakazal mogoče rešitve."

Pisateljica in članica iniciativne skupine protesta Janja Vidmar o alternativi uporu na www.zofijini.net:

Življenje znotraj tega silnega "kultur-socialno" naravnanega civilizacijskega modula bo teklo dalje po starih tirih: bankirsko-politična konfiguracija družbe si bo še naprej vsem na očeh – ker kaj nam pa morete, sužnji – prirejala zakone, podrejala institucije in brusila nože za zakol države, premier in vlada bosta še naprej brezhrbtenično pomagala ustvarjati pro-evrski planet Merkel, obdan s širokim obročem revnih in šibkih satelitov, doma pa bosta v imenu križca zganjala klerofašistično diktaturo, medtem ko boste vi, vsi mi, na puklu nosili napake oportunističnih kriminalcev, ki se jim ne ljubi niti sledov več zakrivati za sabo, ker pred vami/nami, mutci in slepci, čipiranimi z apatijo, potrošništvom, odtujenostjo in polarizacijo, lahko odprejo cel koruptivni, oligarhični nudo FKK pa ga populistično prodajajo kot socialni korektiv.

Na plakatu, s katerim "29. oktober" vabi na proteste, je zapisano tudi, da so "siti vladne kraje države, uničevanja naše družbe, okolja ter prikritega genocida nad slovenskim narodom". Jašar je izbrano terminologijo utemeljil z besedami, da "ne obstaja razlika, če me nekdo postavi pred zid ali me več kot dvajset let počasi uničuje in bom na koncu ostal brez hrane in si jo bom moral pridobiti na nelegalen način, na primer s krajo v trgovini in me zato zaprejo. Uničuje se zdravje otrok, kar je na dolgi rok genocid. Ljudje se najbrž ne zavedajo, da smo pravzaprav v nekem velikem koncentracijskem taborišču."

Kot je dejal Jašar, je shod prijavljen, obsegal pa bo tudi glasbeni program. Na njem se bodo izrazile konkretne zahteve, bo pa tudi začetek nekega procesa. "Svet se prebuja, zakaj se ne bi Slovenija, saj smo tudi mi del te velike družine," sprašuje Jašar.

Protestniki zahtevali odstop vlade
Tribuna Radia Maribor: Protest proti vladi