Hranjenje je zmotilo policijo, redarstvo in inšpekcijo. Foto: Televizija Slovenija
Hranjenje je zmotilo policijo, redarstvo in inšpekcijo. Foto: Televizija Slovenija

Posnetek pogovora z inšpektorjem je zaokrožil po družbenih omrežjih in sprožil nova vprašanja glede obveznega nošenja mask na prostem.

"Ko rogljiček ješ, daste kazen, to pa ni normalno, no. To je pa represija totalna, se vam ne zdi? - Glejte, delamo svoje delo. - Glejte, ves čas nosimo maske. Če pa ješ rogljiček, nikogar ni bilo okoli, to pa je represija," je slišati na posnetku, objavljenem na družbenem omrežju Facebook.

Gašper Bizjak se je v središču Kranja sprehajal z ženo. Medtem ko sta si razdelila rogljič, je do družine pristopilo šest uradnih oseb. Uporabnik odnos policistov opiše kot korekten. Drugače je bilo z zdravstvenim inšpektorjem.

"Nastop je bil zelo agresiven. "Kršite zakon!" Pokazali smo: "Rogljiček imam v roki, a ga lahko pojem?" "Ne, masko gor, postopek začenjamo." Da šest oseb obkoli družino z leto dni starim dojenčkom in devet let starim fantom. Kot da smo največji kriminalci, zato ker jemo rogljiček," je Bizjak dejal za Televizijo Slovenija.

Zatem je bil opravljen prekrškovni postopek. Kazen 800 evrov. Pojavlja se vprašanje: če na ulici pijemo kavo, jemo sendvič ali kadimo, seveda brez maske, nas lahko doleti globa?

"Očitno. Kazen je predpisana in vas lahko doleti globa," pravi Lado Bradač z ministrstva za notranje zadeve. O konkretnem primeru pa: "Zakaj se je inšpektor tako odločil, da je v bistvu kaznoval posameznika, ni pa se odločil za opozorilo, težko komentiram v takem primeru."

Nekaj grižljajev rogljička vas lahko stane 800 evrov

Na zdravstvenem inšpektoratu opozarjajo, da si pri uživanju hrane ali pijače masko lahko izjemoma snamemo le, če se ob tem ustavimo in zadržujemo na varni razdalji.

"Če ste pa zunaj, v parku, sami in želite nekaj pojesti, potem pa ni s tem večjih težav," pa pravi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant.

Sicer pa ministrstvo za zdravje odsvetuje prehranjevanje v gruči ljudi.