: TV Slovenija/zajem zaslona
: TV Slovenija/zajem zaslona

Univerzitetna bolnišnica v Plznu, ki ima 2000 postelj, zdaj zdravi skoraj 190 bolnikov s covidom-19. Ker gre za bolnišnico, ki skrbi za bolnike z vse zahodne Češke, Chvojka opozarja, da ne morejo preprosto zapreti vrat za vse druge bolnike.

"Še naprej moramo oskrbeti bolnike s poškodbami, s srčnimi infarkti, možganskimi kapmi, torej vse z drugimi akutnimi stanji. Vendar je v teh časih težko vzdrževati celoten sistem. Bomo videli kaj bodo prinesli prihodnji tedni, napovedi niso dobre," opisuje razmere Jiři Chvojka. In dodaja, da so nenujne storitve morali odpovedati.

Na Češkem bolnišnično oskrbo potrebuje že več kot 5 tisoč bolnikov s covidom, bolnišnice se dnevno prilagajajo na nove sprejeme.

"Vsak dan odpiramo nove in nove oddelke za bolnike s covidom, na dan sprejmemo približno 20 novih bolnikov s covidom, kar pomeni, da moramo pripraviti od 10 do 20 novih postelj na dan. Ko se zapolnijo intenzivne terapije in navadni oddelki, potem traja kar nekaj časa, da se te postelje sprostijo, da lahko bolnika premestimo v druge ustanove, kjer poteka rehabilitacija. In težava je, ker niti v rehabilitacijskih ustanovah ni dovolj prostora za te bolnike."

V Pragi začasna bolnišnica s 500 posteljami

V Pragi je vojska na sejmišču postavila začasno bolnišnico, ki bo lahko sprejela 500 obolelih z lažjo obliko covida-19. A naš sogovornik opozarja, da čeprav so s tem zagotovili dodatnih 500 postelj, ostaja težava pomanjkanja zaposlenih, ki bodo skrbeli za te bolnike.

"V tem trenutku je na Češko prišlo 28 zdravnikov ameriške vojske, ki naj bi skrbeli za bolnike v tej začasni bolnišnici. A bolnišnica je za zdaj še prazna. Tudi zato, ker je izjemno težko organizirati prevoz bolnikov. Za prevoz bolnika s covidom potrebuješ reševalno vozilo, osebje, zaščitno opremo. In danes reševalna služba nima na voljo dodatnih vozil in osebja, ker še vedno skrbijo tudi za vse druge bolnike, ki potrebujejo njihovo pomoč. Na primer samo vožnja od Plzna do Prage traja eno uro, torej je bolnišnica vsaj tri ure brez reševalnega vozila in osebja, in to za prevoz enega bolnika. Bolje bi bilo, če bi že ob obstoječih bolnišnicah postavili manjše začasne objekte, oziroma bolnišnice, ker bi lažje organizirali oskrbo teh bolnikov."

Češka spomladi uspešno zajezila epidemijo, v drugem valu tudi 15 000 potrjenih okužb v enem dnevu

V prvem valu epidemije je desetmilijonska Češka veljala za eno od držav, ki je najuspešneje zajezila širjenje virusa. Zdaj se spopada z najhujšim porastom okužb med evropskimi državami, v petek so jih potrdili kar rekordnih 15.000, včeraj več kot 10.000. Tam je trenutno okuženih že 1380 ljudi na 100 tisoč prebivalcev.

Jiři Chvojka razloge za poslabšanje situacije vidi tudi v tem, da vlada opozoril zdravnikov, naj se pripravijo na drugi val, ni vzela dovolj resno: "Spomladi smo se odrezali zelo dobro, nato pa smo se vedli, kot da koronavirus ne obstaja več, da je izginil za vedno. Na žalost se to ni zgodilo. Po poletnih počitnicah, ko so se ljudje družili, smo pričakovali ponoven izbruh okužb, in čeprav smo opozarjali vlado, ministra za zdravje, da se bo to zgodilo, niso upoštevali naših opozoril in zdaj smo soočeni s tem ogromnim porastom okužb."

Ob tem opozarja tudi, da vlada po njegovem mnenju med prebivalci ne uživa pravega zaupanja: "V Nemčiji imajo, denimo, Inštitut Roberta Kocha, ki vsakodnevno seznanja javnost z znanstveno podprtimi podatki. Naš Inštitut za zdravstvene informacije in statistiko ter Ministrstvo za zdravje nista dovolj kredibilna in ne uživata zaupanja javnosti. Naša vlada nima zaupanja vrednega strokovnjaka, ki bi v imenu vlade komuniciral z javnostjo in bi razložil vse omejitve, ki so v tem trenutku potrebne. In to je po mojem mnenju ogromna težava."

Kot tretji vidik, zakaj je jesenska situacija na Češkem drastično slabša, kot je bila spomladi, pa poudarja porast "poznavalcev" koronaviursa: "Danes je že vsak strokovnjak za novi koronavirus, od mesarja, voznika avtobusa, imamo celo nekaj pop div iz 90. let, ki so našle svoj prostor v medijih na to temo. In del javnosti jih posluša, jim verjame, in to je velik problem."

Omejitvene ukrepe kršil tudi češki minister za zdravje

Na vrhuncu epidemije pa so mediji ujeli češkega ministra za zdravje Romana Prymulo, kako krši ukrepe, ki jih je sprejela vlada. Tako je obiskal restavracijo, ki bi morala biti, glede na veljavne ukrepe, zaprta. Poleg tega ni nosil maske, ko je sedel v avto k svojemu vozniku, čeprav bi jo moral.

S takim ravnanjem ljudem pošilja popolnoma napačno sporočilo, je kritičen Jiři Chvojka. "Javnost je zdaj izjemno zmedena, na eni strani vsak teden sprejemamo nove in nove, strožje omejitve, po drugi strani pa se javnost sprašuje, kaj naj si misli, če se niti minister za zdravje ne drži teh ukrepov. Seveda obstaja del javnosti, ki nasprotuje vsem omejitvenim ukrepom, ki noče nositi mask, ki nasprotuje zaprtju barov, ki organizira zasebna druženja in celo proteste proti ukrepom. A vlada je izgubila zaupanje državljanov in situacija je resna. Sploh med starejšimi ljudmi vlada strah, sprašujejo se, ali je varno iti v trgovino, ali naj sploh gredo po živila ali ne. Vsi razumemo, da so določeni omejitveni ukrepi nujni, a javnost potrebuje kredibilnega predstavnika, ki bi jim razložil te ukrepe," opisuje razmere na Češkem Chvojka.

Ne primanjkuje jim opreme, težava je pomanjkanje zdravstvenih delavcev

"Prejšnji teden je v enoti intenzivne terapije zaradi okužb manjkalo kar 30 medicinskih sester, in to je ogromna težava. Naše delo je organizirano tako, da delamo v ekipah, ki se izmenjujejo, da ne prihaja do stikov med zaposlenimi iz različnih ekip." Tako želijo zmanjšati morebiten prenos okužbe med zaposlenimi, pojasni organizacijo dela Chvojka. A ob tem, ko se povečuje število okužb tudi med zdravstvenimi delavci, je to vse težja naloga.

Je bil pa spomladanski val okužb dobra "vaja" za veliko hujšo situacijo, s katero se spopadajo zdaj, priznava Chvojka, tako že imajo izkušnje, kako oskrbeti bolnike s covidom in tudi kako ravnati z zaščitno opremo.

"Za zdaj še zmoremo zagotavljati zdravstveno oskrbo, a gre na tesno, vidim, da so moji kolegi zdravniki in medicinske sestre vse bolj utrujeni." Ob tem sicer poudari, da imajo na srečo vsaj za zdaj dovolj zaščitne opreme in ventilatorjev, a ob kadrovski stiski je delo vse težje organizirati.

"Medicinske sestre se v enotah intenzivne terapije izmenjujejo na tri ure. Torej tri ure so ob bolnikih, skrbijo za njih, in po treh urah njihovo delo prevzamejo druge medicinske sestre. In tako poteka rotacija ves čas. Zdravniki smo ob bolnikih od tri do šest ur. So dnevi, ko v popolni zaščitni opremi preživim tudi po šest ur in potem komaj čakam, da imam vsaj nekaj minut odmora, da se lahko vsaj malo spočijem, in nato grem spet nazaj k bolnikom s covidom," tako Jiři Chvojka opiše, kako deluje oddelek za intenzivno terapijo, kjer so nameščeni bolniki s covidom v Univerzitetni bolnišnici v Plznu.

Na Češkem se bodo prisiljeni odločati, kdo bo dobil zdravstveno oskrbo.

Kaj prinašajo prihodnji tedni?

"Skrbi me, da bodo te razmere trajale še tedne in da se bo naš zdravstveni sistem zlomil, ne samo v moji bolnišnici, ampak po vsej državi," je jasen Chvojka, ki glede na naraščanje števila okuženih, ni optimističen. Skrbi ga, da se bodo razmere tako zaostrile, da ne bodo meli dovolj zmogljivosti, ne samo, da bi oskrbeli bolnike s covidom-19, ampak da ne bodo mogli oskrbeti niti drugih bolnikov.

"Nočem videti, da bodo mladi ljudje umirali zaradi miokardnega infarkta ali poškodb. Neznosno je pomisliti, da bodo 50 let stari ljudje umirali zaradi infarkta, ker ne bomo imeli dovolj zmogljivosti, da bi jih zdravili. Nočem biti postavljen v tako situacijo." A ob tem dodaja, "vendar mislim, da bo situacija tako poslabšala, da se bomo morali odločati, kdo dobi zdravstveno oskrbo in kdo ne. In to se deloma že dogaja zlasti na oddelkih za intenzivno nego, saj zdaj res želimo rešiti bolj zdrave oziroma mlajše bolnike. Na urgenci se, denimo, morajo odločati kakšno raven zdravstvene oskrbe bomo lahko zagotovili določenemu bolniku."