Stožice bodo, kot kaže, dokončane tudi z devetimi milijoni evrov evropskih sredstev, ki jih
Stožice bodo, kot kaže, dokončane tudi z devetimi milijoni evrov evropskih sredstev, ki jih "podeljuje" ministrstvo za šolstvo in šport. Foto: MMC RTV SLO
Strelski center Gaj
V Strelskem centru Gaj se bodo na odločitev ministrstva za šolstvo pritožili. Foto: Strelski center Gaj
»Razpisnim pogojem ustrezajo le Stožice«

Projekt Stožice, ki ga je na razpis ministrstva za šolstvo za sofinanciranje prijavil MOL, izpolnjuje pogoje in bo prejel več kot devet milijonov evrov za sofinanciranje, so sporočili z ministrstva.

Na ministrstvo so prispele štiri prijave, Stožice pa so prejele največje število točk. Vlogi Univerze v Mariboru za projekt Univerzitetnega športno-medicinskega centra v Mariboru ter Strelskega centra Gaj za strelišče in večnamensko dvorano sta bili zaradi neizpolnjevanja pogojev zavrnjeni.

Projekt Javnega zavoda za šport Mestne občine Koper za mestni in atletski stadion Koper je na drugi strani izpadel zaradi "nedoseganja predpisanih točk v II. sklopu meril - prednostna merila", so sporočili z ministrstva za šolstvo in šport. V omenjen sklopu sta sicer navedena dva kriterija, in sicer regionalni kriterij in vplivi na horizontalne politike.

Pritožba Strelskega centra Gaj in Kopra
In kaj o vsem skupaj menijo predstavniki zavrnjenih projektov? Direktor Strelskega centra Gaj Igor Rakuša je za MMC že napovedal, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, ki so jim na voljo, da izpodbijejo to odločitev ministrstva. Poudaril je, da se ne strinjajo z argumentom, da ne delajo v javnem interesu, in opozoril, da je isto ministrstvo leta 2004 njihove objekte vpisalo v razvid športnih objektov, ki so namenjeni za javno uporabo. "Lani smo izpeljali svetovno prvenstvo, letos pa evropsko, torej zagotovo delamo v javnem interesu," je dodal.

Da se ne bodo kar predali, so sporočili tudi z Mestne občine Koper. Za TV Slovenija so pojasnili, da so se na razpis pritožili že vnaprej, saj so tako kot opozicijski politiki prepričani, da so merila in pogoji, ki so navedeni v njem, pisani le na kožo projektu Stožice.

Vogrinec: Z razpisom se strinjam
Manj ogorčeni so na Štajerskem. Predsednik organizacijskega odbora univerzijade leta 2012 Tone Vogrinec je o zavrnitvi mariborskega projekta, ki bi bil za izvedbo Univerzijade pomemben, za TV Slovenija dejal: "Razpis vsekakor ni idealen ter je morda najbolj naklonjen Stožicam in Ljubljani, toda sam se s tem popolnoma strinjam."

Nad odločitvijo pa so, seveda, navdušeni v Ljubljani. Ljubljanski podžupan Jani Möderndorfer odločitev komisije ministrstva za šolstvo razume kot priznanje pomembnosti projekta gradnje stadiona in dvorane.

Celoten znesek Stožicam
Znano je, da ministrstvo za šolstvo in šport na začetku julija objavilo razpis za sofinanciranje investicij v športno-rekreacijsko infrastrukturo, ki ga delno sofinancira Evropska unija. Za financiranje projektov je namenilo 9.386.149 evrov.

Mestna občina Ljubljana je morala na poziv ministrstva za šolstvo vlogo, ker je bila nepopolna, dopolniti ter ji priložiti še manjkajoči obrazec analize stroškov in koristi.

Zaradi razpisa čaka Lukšiča interpelacija
Kmalu po razpisu so se pojavili očitki, da je "razpis pisan na kožo" projektu Stožice, ki je projekt Mestne občine Ljubljana in župana Zorana Jankovića, razpis pa je tudi razlog za interpelacijo, ki čaka ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča.

V največji opozicijski stranki, ki je skupaj s SNS-jem vložila interpelacijo, so tako pred časom za MMC dejali, da je se minister Lukšič "že nekajkrat izpostavil in med drugim predlagal, da bi vlada zagotovila denar iz proračunske rezerve". "Ker je bila ta ideja na vladi zavrnjena, se je minister lotil iskanja druge rešitve. Razpis za dodelitev sredstev iz evropskih kohezijskih skladov, ki je v teku, pa je dejansko pisan na kožo edinemu mogočemu upravičencu in ni skladen z zakonom o javnih naročilih, po katerih morajo imeti vsi vnaprej zagotovljene enake možnosti," so poudarili.

»Razpisnim pogojem ustrezajo le Stožice«