Ene izmed spornih objav na Facebooku. Foto: MMC RTV SLO
Ene izmed spornih objav na Facebooku. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Petrovič, Boris Koprivnikar
Zaradi afere utegne zaposlitev izgubiti sindikalist Zoran Petrovič (desno). Foto: BoBo

Na policiji so pojasnili, da so prejeli dva pisna zagovora, štirje zaposleni so se zagovarjali ustno, eden pa se do zdaj zagovora ni udeležil. Ob tem so napovedali, da bo na podlagi opravljenih zagovorov sledila odločitev generalnega direktorja policije Marjana Fanka glede konkretnih ukrepov za posamezne zaposlene, o čemer bodo policiste pisno obvestili. Javnosti pa bodo sprejete ukrepe predstavili po vročitvi vseh obvestil.

Ministra Borisa Koprivnikarja so novembra lani, ko se je ponoči vračal s koncerta svoje rockovske skupine v Škofji Loki, ustavila policista in opravila alkotest. Novo razsežnost primeru je dalo na začetku tega meseca anonimno pismo s posnetki dopisovanj na Facebooku, ki so razkrivali predhodno dogovarjanje o prometni kontroli.

Interni nadzor, ki so ga ponovno uvedli na policiji, je potrdili obstoj omenjene komunikacije med sindikalisti. Zoper njih in policista, ki sta ustavila ministra, so uvedli postopek izredne odpovedi. O sumih, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, pa so obvestili tudi specializirano državno tožilstvo.

Sedmerica pred odpovedjo zaposlitve
Skupaj so na policiji uvedli postopek izredne odpovedi za sedem policistov. Med njimi je tudi predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič, ki se je odločil za pisni zagovor. Na podlagi njihovih zagovorov se bo Fank dokončno odločil, ali bo policistom potrdil izredno odpoved ali morebiti odločitev spremenil.

Če bo ta obveljala, bodo policisti imeli možnost pritožbe na komisijo za pritožbe iz delovnega razmerja pri vladi. Če bi tudi ta njihovo pritožbo zavrnila, jim preostane še tožba na delovnem sodišču.