Tone Krkovič zanika, da bi se kdaj dobil z Vizjakom in Črnkovičem na sestanku na ministrstvu. Foto: BoBo
Tone Krkovič zanika, da bi se kdaj dobil z Vizjakom in Črnkovičem na sestanku na ministrstvu. Foto: BoBo
Patria
Afera Patria tudi dve leti po izbruhu ne potihne. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Črnkovič
Črnkovič priznava, da je povabil Patriine ljudi v družbo Zagožna in Krkoviča, "da bi dobili vtis, da sem spoštovanja vreden podjetnik in da bom speljal ta posel, če mi ga bo Patria zaupala". Foto: BoBo

Kot je znano, je tednik Mladina v zadnji izdaji objavil elektronska sporočila, ki jih je Vizjaku pisal direktor Rotisa Črnkovič. Iz obtožnega predloga izhaja, da naj bi Črnkovič in Krkovič štiri mesece, preden je obrambno ministrstvo za posel z osemoklesniki izbralo Patrijo oz. Rotis, obiskala nekdanjega gospodarskega ministra Vizjaka. O tem obstajajo zapiski v Črnkovičevem koledarju in elektronska sporočila, ki se navezujejo na proizvodnjo oklepnega vozila in na Rotis kot pravega ponudnika.

"Na nobenem sestanku se nisem znašel"
Omenjeni sestanek je najprej zanikal Vizjak. Ob tem je dejal: "Je pa res, da so skušali številni ljudje lobirati, tudi iz Sistemske tehnike." Nekdanji gospodarski minister, ki je bil takrat pristojen za protidobave pri oklepniškem poslu, tako tudi ni izključil možnosti, da bi ga kdaj obiskali lobisti iz Rotisa. Zdaj pa je sestanek v oddaji Tednik odločno zanikal tudi Krkovič, ki je novinarju Mateju Hlebšu na vprašanje, ali je bil kdaj s Črnkovičem na sestanku na ministrstvu za gospodarstvo, zatrdil: "Nikdar. Na nobenem sestanku se nisem znašel. Če sem bil kdaj koli s Črnkovičem na ministrstvu ... težko bi zdaj na to vprašanje odgovoril."

Črnkovič: S 'stranko' ni mišljen SDS, ampak moja stranka
Mladina je sicer pred tem omenjala tudi načrt, ki ga je policija našla v Črnkovičevem računalniku. V njem naj bi bilo zapisano, kako med njega, Zagožna, Krkoviča in stranko SDS razdeliti denar, ki bi ga Patria nakazovala Rotisu. V njem je po neuradnih podatkih zapisano, da bodo 8,1 milijona provizij v poslu razdelili med lastne stroške, petodstotni profit ter manjše deleže, od katerih bo enega dobila tudi stranka SDS. Črnkovič o tem pravi: "V tem primeru to ne pomeni politična stranka, ampak pomeni moja stranka, s katero bom posel storil."

Drugi del posrednih dokazov kaže sosledje dogodkov, ki so jih preiskovalci razbrali iz zaplenjenih rokovnikov in računalnikov. Pred izborom je imel Zagožen po izpiskih iz računalnikov sodeč 19. julija sestanek z Janšo. Tri dni pozneje je avstrijski posrednik Hans Wolfgang Riedl pisal na Finsko: "Wolf ima obljubo PM in dr. Z., da bosta podprla samo njih." Pri tem naj bi "PM" označevalo Janšo, "dr. Z" pa Zagožna. Čez dva meseca pa se žena Ivana Črnkoviča zahvaljuje Patrii za zastopstvo, a doda, "da bodo morali to odločitev uskladiti še s predsednikom vlade, na čemer trenutno delamo".

Odločilni sestanek ali le mimogrede na kavo?
1. septembra 2005 naj bi se na Holdingu slovenskih elektrarn na odločilnem sestanku srečali predstavniki Patrie in podjetja Rotis, ki potem postane industrijski partner Patrie. Gostitelj sestanka naj bi bil direktor HSE-ja Jože Zagožen, nekoč vidni član SDS-a. Patrio pa naj bi zastopala Finec Reijo Niittynen in dunajski posrednik Wolfgang Riedl, Rotis pa Ivan Črnkovič, ki je na HSE prišel v spremstvu Toneta Krkoviča, ki o tem pravi: "To zame ni bil sestanek, to je bil naključni obisk te lokacije, seveda skupaj s prijateljem in mojim znancem Ivanom Črnkovičem, ki mi je med potjo, ko sva bila namenjena povsem drugam, omenil, da ima kot večina poslovnežev še to, pa še to, in če imam kaj proti, če se ustaviva na kavi."

Janša: Obtožni predlog so izbrali, ker nanj ni mogoča pritožba
Janez Janša
pa o omenjenih posrednih dokazih, zaradi katerih je tožilka Branka Zobec Hrastar vložila proti njemu obtožni predlog zaradi poskusa sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, pravi: "Obtožni predlog namesto obtožnice so vložili zato, ker gre obtožni predlog pač na nižje sodišče, ki se - kot pravijo pravniki - ukvarja s kurjimi tatovi, in ker na obtožni predlog ni mogoča pritožba." Če bi imel možnost pritožbe, je prepričan Janša, bi moralo sodišče odločiti, ali sploh skliče obravnavo, in zadeva bi bila zanj lahko hitro končana.

O korespodenci, ki naj bi bila temelj za posredne dokaze proti njemu, pa nekdanji predsednik vlade pravi: "Nisem pa videl v tej korespondenci, pa je bilo verjetno nekaj sto teh sporočil, nobenega sporočila recimo od dr. Zagožna ali od gospoda Krkoviča, ki bi se kakor koli nanašalo na to, da se oni sklicujejo name. Samo tuji posredniki so se sklicevali na njih, da se oni sklicujejo name."