Šinkovec bo zdaj opravljal delo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Foto: EPA
Šinkovec bo zdaj opravljal delo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Foto: EPA
Spomladi sta bili razkriti dve tajni lokaciji Sove v Ljubljani. Foto: RTV SLO

Andrej Rupnik, ki bo 14. septembra zamenjal Šinkovca, je do zdaj opravljal funkcijo vodje sektorja za mednarodne odnose v službi generalnega direktorja policije. Rupnik je sicer strokovnjak za kriminalistično informatiko in analitiko, do današnjega imenovanja pa je bil kar 28 let zaposlen v policiji.

Njegov predhodnik Šinkovec je na mesto direktorja agencije stopil oktobra 2006, ko je na tem mestu zamenjal Iztoka Podbregarja. Po napovedih Janeza Podobnika naj bi se Šinkovec vračal v diplomacijo, kjer je služboval že pred vodenjem Sove.

Zaradi uhajanja informacij v Sovi nujni ukrepi


Afera v zvezi s Slovensko obveščevalno in varnostno agencijo se je začela po odkritju, da je vlada tajno ustanovila posebno skupino za nadzor dela Sove pod vodstvom ministra za pravosodje Lovra Šturma. Sledilo je šest poročil o nepravilnostih v delovanju Sove, medtem pa so v javnost prišla številna odkritja.

Razkrita je bila tajna lokacija Sove na Malem trgu v Ljubljani in kasneje še tajna lokacija na Bavarskem trgu v Ljubljani, kjer naj bi Sova sodelovala z nemško tajno službo BND. Sova se je zaradi uhajanja informacij znašla v nevzdržnem položaju in direktor Šinkovec je odredil nujne ukrepe. Vladna komisija je ugotovila še, da je imela Sova tajen črni fond, v katerem sredstva niso bila proračunskega izvora, ustanovila pa naj bi tudi telekomunikacijsko podjetje Webs.

Olje na ogenj prilil Rop
Javnost so še dodatno razburkale izjave nekdanjega premierja Antona Ropa, ki je dejal, da je Sova pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 ujela pogovore o dogovarjanju o incidentih v Piranskem zalivu.