Bratuškova je na Jankovićeve besede, naj ne odstopi, odvrnila le z izraženim upanjem, da bo Janković vse obljubljeno tudi izpolnil. Foto: BoBo
Bratuškova je na Jankovićeve besede, naj ne odstopi, odvrnila le z izraženim upanjem, da bo Janković vse obljubljeno tudi izpolnil. Foto: BoBo
Jani Möderendorfer, vodja poslanske skupine PS-ja

Kongres stranke je za nami in dejstvo je, da odslej nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Mogoči sta dve poti: lahko se razidemo, lahko pa postanemo še bolj enotni. Nekateri zasebno, žal, očitno več ne bomo prijateljevali, kljub temu pa sem prepričan, da svoje delo lahko še naprej opravljamo skupaj in v dobro vseh.

Janković v vabilu na svet stranke
PS
Janković je Möderndorferja označil za izdajalca, torej je velika možnost, da ga bo na čelu poslanske skupine zamenjal. Mogoče je tudi, da bo Möderndorfer odšel sam. Foto: BoBo

Bratuškova se je za Jankovića zavzela. On zanjo se ni.

Dragan Bosnić, poslanec, ki je izstopil iz stranke PS.
Gre PS na dvoje?
Bučar ne bo točil solz za to vlado
Kateri so zdaj možni politični scenariji?
Razpad(anje) Pozitivne Slovenije
Studio ob 17h o usodi vlade in PS-ja
Ločeni sestanki poslancev PS-a

"V poslanski skupini sedijo trezni ljudje in prekleto dobro vedo, kaj jim je storiti," je po sestanku 16 od 27 poslancev PS-ja pri predsednici vlade novinarjem dejal njihov vodja Jani Möderndorfer.

Prepričan je, da bodo poslanci potegnili samo tiste poteze, ki bodo ohranile politično stabilnost. Na vprašanje, ali bo premierka odstopila, je odgovoril, da o tem lahko odloča samo predsednica vlade sama.

Če bodo volitve, bodo jeseni
Na vprašanje, ali t. i. "plan B" izključuje volitve poleti, pa je Möderndorfer dejal, da je ustavno sodišče sprejelo neko odločitev (pri tem misli na del nedavne razsodbe ustavnega sodišča v primeru presoje akta o razpisu t. i. arhivskega referenduma, kjer sodišče trdi, da morajo biti pri razpisih glasovanj zagotovljeni pogoji za udeležbo kar največjega mogočega števila upravičenk in upravičencev; op. a), kar je dalo nov razmislek "vsem tistim, ki mislijo, da se lahko zgodijo volitve in sestavljanje vlade sredi avgusta". "To ne gre. Resno moramo spoštovati novo določilo, da ko ljudje niso prisotni v državi, ko so na dopustu, počitku, se ne morejo dogajati volitve. Zato je treba razmišljati, ali bi šlo v to smer, da so te volitve v jesenskem času, zagotovo pa ne v prvem tednu julija," je bilo jasno sporočilo vodje poslanske skupine PS-ja, ki bo v tem času govoril s še nekaterimi poslanci, ki jih ni bilo na ponedeljkovem sestanku na Gregorčičevi.

Meršol in Zanoškar tako pri Bratuškovi kot pri Jankoviću
Prišlo jih je namreč 16, v vladnih krogih ocenjujejo, da bi vlado Alenke Bratušek lahko podprlo 20 od skupaj 27 poslancev. Mitja Meršol in Matjaž Zanoškar sta novinarjem dejala, da se bosta udeležila tudi sveta stranke, ki ga je Zoran Janković sklical dve uri po začetku sestanka v vladni palači.

Kdo je bil na sestanku pri premierki?
Na sestanku s premierko Bratuškovo so bili tudi poslanci Alojzij Potočnik, Jerko Čehovin, Peter Vilfan, Brane Golubović, Dragan Bosnić, Tamara Vonta in Aljoša Jerič. Večina ni dajala izjav.

Brane Golubović zapušča poslansko skupino PS-ja in bo samostojni poslanec, ki podpira vlado Alenke Bratušek, je po sestanku z Bratuškovo dejal novinarjem.
Slon v trgovini s porcelanom
Že dopoldne je dejal, da "bo dal prednost dialogu, da umirjeno, neboleče pridemo do volitev". "Ta stvar, ki se je zgodila, ni dobra, je samouničevalna, del tega je zelo težko biti. Moje stališče se ni spremenilo, moja odgovornost do države je ta, da še enkrat dam priložnost konstruktivnim dogovorom. Veliko je bilo narejenega, ne moremo zdaj tega zrušiti in se obnašati kot slon v trgovini s porcelanom," je bil slikovit.

Na sestanek pa Bratuškova ni povabila naslednjih poslank in poslancev: Branka Ficka, Jožefa Kavtičnika, Tine Komel, Stanka Stepišnika, Barbare Žgajner, Janje Klasinc, Renate Brunskole in Lejle Hercegovac.

Od "mame" k "očetu"
Ob 18. uri pa se je začela seja sveta, ki jo je sklical Zoran Janković. Renata Brunskole je pred prihodom na svet na vprašanje, ali ostaja v stranki, odvrnila, da so stranko skupaj ustanavljali in da ostaja. Da ostaja, je povedala tudi Lejla Hercegovac. Melita Župevc je le molče odšla mimo novinarjev. Poslanec Franc Zanoškar, ki se je udeležil tudi predhodnega sestanka pri premierki, konkretnih odgovorov ni želel podati, dejal je le, da pričakuje, da bodo našli konstruktivno rešitev.

Janković: Ne želimo na predčasne volitve
Tudi Zoran Janković je na vprašanje, koliko poslancev pričakuje, da bo obdržal, odvrnil, da so poslanci samostojni.
Po sestanku je vendarle povedal nekoliko več. Pravi, da je šlo za neformalno srečanje članov sveta PS-ja. "Sporočilo je, da ne rušimo koalicije in da Alenka Bratušek ostane premierka. Hočemo pa, da se v program vlade vključijo ukrepi iz načrta Slovenija 2020. Ne želimo na predčasne volitve, a smo pripravljeni tudi na to," je pojasnil.
Pojasnil je, da je v soboto poklical vse tri podpredsednike PS-ja (poslanki Mašo Kociper in Melito Župevc ter Roberta Goloba) in se z njimi pogovarjal, medtem ko se Bratuškova in vodja poslancev PS-ja Möderndorfer na klic nista odzvala. Nato je spisal vabilo za srečanje in ga poslal vsem članom sveta PS-ja, danes dopoldne pa izvedel, da ima Bratuškova sočasno sklicano srečanje "posameznih poslancev". Zato je Janković, kot pravi, srečanje prestavil.
Predlogi sprememb DUTB-ja že pripravljeni
Na vprašanje MMC-ja, ali bodo zdaj tudi spremembe pri upravljanju DUTB-ja, ki mu je Jankovič v takšni obliki nasprotoval, je odvrnil, da imajo že pripravljen seznam sprememb, ki jih bodo tudi predlagali. Glede financiranja velikih infrastrukturnih projektov pa je povedal, da bi jih pretežno financiral z evropskimi sredstvi, pri čemer je dodal, da bi 22 odstotkov proračuna dobil nazaj prek DDV-ja, poleg vsega, kar bi prinesla še nova delovna mesta.

Na vprašanje, ali verjame, da so ti veliki projekti sploh izvedljivi glede na razkol v stranki, je Jankovič odvrnil, da naj najdemo enega člana, ki temu programu nasprotuje.

Sicer pa je Janković pozval poslance, naj ostanejo skupaj. Poudaril je, da se mu zdi nedopustno, da se drugi koalicijski partnerji vtikajo v izide kongresa stranke. "Današnje srečanje je le potrdilo sklepe kongresa," je dodal.

Vsi navzoči so zatrdili, da ostajajo v PS-ju.

Kaj predlaga Janković?
V vabilu je Janković svetu v sprejem predlagal tri sklepe. Prvi je, da Bratuškova ostane predsednica vlade, saj so ji člani stranke na kongresu izkazali odločno podporo. Drugi sklep predvideva spremembo koalicijske pogodbe z vključitvijo nekaterih infrastrukturnih in drugih projektov s termini za izvedbo vred. S tretjim sklepom Janković predlaga zavrnitev vmešavanja drugih strank v notranje zadeve PS-ja.

Danes preštevanje, jutri izrekanje
Dan je bil naporen tudi za poslance, ki so se odločali tudi o izstopu iz stranke - denimo Jerko Čehovin, Saša Kos in Darko Jazbec. "Razmišljam, da bi zapustila PS. Spoštujem Jankovića kot ustanovitelja, Bratuškovo pa kot predsednico vlade, delam pa v korist Slovenije. Glede drugih stvari se nisem odločila," je dopoldne dejala Kosova.


Izstop so nedvoumno napovedali Tamara Vonta, Alojz Potočnik, Darko Jazbec in Dragan Bosnić, neuradno pa naj bi jim sledili tudi Peter Vilfan, Brane Golubovič in Jerko Čehovin.

Bosnić: Šlo je za zmago emocij
Ljudje so bili nezadovoljni z rezultati dela vlade in namen je bil to nezadovoljstvo kanalizirati na kongres, je za Radio Maribor povedal Bosnić. Ljudje so si želeli spremembo, Janković jim je spremembo obljubil in tistih 400 jo je z navdušenjem sprejelo. Šlo je za spopad "čustev in racionalnosti", emocije pa je lažje nagovoriti, kar je po Bosnićevem mnenju storil Janković. "Bratuškova se je za Jankovića zavzela. On se zanjo ni," je dejal.
Zagata z evropskimi volitvami
Po poročanju časopisa Delo bodo podporniki Bratuškove po vsej verjetnosti ustanovili lastno poslansko skupino, ki naj bi štela okoli deset članov. Med njimi bodo tudi tisti, ki bodo s PS-jem sodelovali še na volitvah v Evropski parlament, kar bo zagata za stranko. Obstoj koalicije, ki je po besedah nekaterih prvakov strank sploh ni več, bo s štetjem glasov mogoče neposredno preveriti na današnji seji DZ-ja.

Dnevnik: Ljudje niso za predčasne volitve
Anketiranci Ninamedie za časopis Dnevnik niso zadovoljni z novo politično krizo. Slaba tretjina (28,5 odstotka) jih podpira predčasne volitve, drugi pa so za ohranitev vlade Alenke Bratušek. 41 odstotkov anketiranih želi, da Bratuškova vodi vlado do rednih volitev, 15,6 odstotka pa jih meni, da bi morala Bratuškova izstopiti iz PS-ja, ustanoviti lastno stranko in še naprej voditi vlado. Anketa je bila izvedena po sobotnem kongresu PS-ja na vzorcu 500 vprašanih.

Jani Möderendorfer, vodja poslanske skupine PS-ja

Kongres stranke je za nami in dejstvo je, da odslej nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Mogoči sta dve poti: lahko se razidemo, lahko pa postanemo še bolj enotni. Nekateri zasebno, žal, očitno več ne bomo prijateljevali, kljub temu pa sem prepričan, da svoje delo lahko še naprej opravljamo skupaj in v dobro vseh.

Janković v vabilu na svet stranke

Bratuškova se je za Jankovića zavzela. On zanjo se ni.

Dragan Bosnić, poslanec, ki je izstopil iz stranke PS.
Gre PS na dvoje?
Bučar ne bo točil solz za to vlado
Kateri so zdaj možni politični scenariji?
Razpad(anje) Pozitivne Slovenije
Studio ob 17h o usodi vlade in PS-ja
Ločeni sestanki poslancev PS-a