Policisti naj bi prosilce za azil prisilno zavračali v Beli krajini. Foto: BoBo
Policisti naj bi prosilce za azil prisilno zavračali v Beli krajini. Foto: BoBo

Predstavniki organizacij Amnesty International Slovenije (AIS) ter Pravno-informacijski center (PIC) so prejšnji teden obiskali bosanski mesti Veliko Kladušo in Bihać ter tam zbrali pričevanja približno sto prebežnikov, ki naj bi v Sloveniji doživeli prisilno zavračanje.

Kot je za časopis Dnevnik povedala Jerneja Turin iz AIS-ja, so opravili intervjuje z 58 posamezniki, ki so povedali, da so bili v zadnjem mesecu v Sloveniji. Večina jih je bila v Sloveniji z več sopotniki, nekateri z družino. Enainpetdeset od intervjuvanih posameznikov je povedalo, da so v Sloveniji policistom ali prevajalcu rekli, da želijo zaprositi za azil.

Čeprav so zaprosili za azil, so jih policisti predali Hrvaški, od tam pa so jih izgnali v BiH. To je po mednarodnem pravu prepovedano, slovenska policija in ministrstvo za notranje zadeve pa takšno ravnanje zanikata.

A se poročilo AIS-a po navedbah Dnevnika ujema s pričevanji migrantov, ki so jih novinarji Dnevnika in RTV Slovenija tudi sami zbrali v Bihaću in Kladuši.

UNHCR zadeve še preiskuje
Iz pisarne Urada visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) v Budimpešti, ki je pristojna za Slovenijo, so za Dnevnik sporočili, da se "zavedajo primerov ljudi, ki trdijo, da niso smeli vstopiti v Slovenijo in zaprositi za azil". UNHCR zatrjuje, da zadeve še preiskuje. Da primere preiskujejo, je zatrdila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. V njenem uradu so za Dnevnik potrdili, da so že obiskali belokranjski policijski postaji v Črnomlju in Metliki.

Po poročanju Večera, ki tudi piše o prisilnem vračanju migrantov, pa je AIS na predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja, naslovila poziv k neodvisni preiskavi o delu policije.

Alžirec, osumljen terorizma, vrnjen na Hrvaško
Pri policiji so potrdili, da je bil 28-letni alžirski državljan, ki je bil pol leta v postojnskem centru za tujce, kjer je zaprosil za mednarodno zaščito, vrnjen na Hrvaško, je poročala Televizija Slovenija. Po poročanju nekaterih spletnih portalov je Alžirec v Franciji osumljen terorizma, tega pa naši policiji ni uspelo potrditi. Alžirec naj bi skušal dvakrat vstopiti v Francijo, a je bil obakrat zavrnjen, ker naj bi bil na mednarodnem seznamu sodelavcev islamističnih teroristov. Naši policisti so ga prijeli decembra lani, ko je nezakonito prečkal južno mejo.

V Uradu vlade za oskrbo in integracijo migrantov zanikajo navedbe hrvaškega časnika Večernji list, da naj bi urad začel postopke za vzpostavitev posebnega oskrbnega centra na območju Šentilja pri Mariboru na meji z Avstrijo v primeru vračanja beguncev in prosilcev za mednarodno zaščito iz Nemčije v države EU, kjer so bili prvič registrirani. V časniku so se sklicevali na navedbe prostovoljke in aktivistke, ki naj bi trdila, da so na slovenski strani že postavljeni šotori, namenjeni nastanitvi posameznikov, ki so jih zavrnili v Nemčiji.

Hrvaški policisti so kazensko ovadili 32-letnega državljana Kosova zaradi suma, da je prejšnji petek v osebnem avtomobilu nezakonito peljal pet državljanov Irana proti meji s Slovenijo. Domnevnega tihotapca ljudi je ustavila policija pri nadzoru prometa nedaleč hrvaško-slovenske meje

Državljana Kosova so osumili kaznivega dejanja nezakonitega vstopa, gibanja in bivanja na Hrvaškem, ki je povezano s tihotapljenjem ljudi. Policisti sumijo, da je osumljenec prejšnji petek za določen znesek v avtomobilu znamke volkswagen golf zagrebških registracij poskusil prepeljati pet iranskih državljanov do meje s Slovenijo, so danes objavili na spletni strani zagrebške policije.

Prometni policisti so avtomobil s šestimi osebami ustavili v kraju Vukšin Šipak pri Jastrebarskem, ki se nahaja nedaleč od hrvaško-slovenske meje pri Metliki. Osumljenca so odpeljali v pripor.