Anderlič zagotavlja, da bo LDS vztrajal, da se v primeru bulmastifi vse stvari razčistijo. Foto: MMC RTV SLO
Anderlič zagotavlja, da bo LDS vztrajal, da se v primeru bulmastifi vse stvari razčistijo. Foto: MMC RTV SLO

Premier Borut Pahor je svojo podporo Kresalovi izrazil na novinarski konferenci po seji vlade. Ob tem je dejal še: "Mislim, da je to želela slišati, in zato tudi to povem. Zame je važno, da se v Sloveniji ne ustvarja vtis, da je vse narobe, da se oblast izrablja za lastne interese."

"Bil bi šokiran,če bi bila kakšna stvar zamolčana"
Anderlič in generalni sekretar stranke Uroš Petohleb sta se odzvala na aktualne dogodke v zvezi s primerom napada bulmastifov v Ljubljani in druge teme, ki se v zadnjem času povezujejo z njuno stranko in predvsem predsednico Katarino Kresal.

Po besedah poslanca je zanj in za njegovo stranko nerazumljivo, da 20 dni po tragičnem dogodku ni končnih odgovorov in nekaterih analiz. Ob tem dodaja, da je bila večina presnečena, ko se je to zgodilo, ker so mislili, da psi niso bili vrnjeni lastniku. "Zahtevamo, da mora stroka opraviti vse in priti pred javnost z ugotovitvami," je dejal. Objektivna odgovornost ministra je po njegovem že to, če poročil in zaključkov ne bo takoj. "Bil bi šokiran, če bi bila kakšna stvar zamolčana ali nepojasnjeno tisto, kar je v javnosti že znano kot dilema."

"Zavlačevanje nekomu ustreza"
Anderlič od vlade pričakuje, da se primer Baričevič "nemudoma zaključi na način temeljitih preiskav, zaključkov in uveljavljanja odgovornosti". "Tukaj se bo zagotovo dalo ugotoviti, kakšen je bil vrstni red, kdo je v kakšni fazi sodeloval na kakšen način in kdo je sodeloval mimo zakona," je prepričan.

Petohleb je ob tem še dodal, da se je LDS po "vsej svoji kalvariji pobral, postal močen partner na političnem parketu". "Dobili smo določene namige, da naj se zato pripravimo na kakšno od določenih stvari," trdi sekretar. "Dejstvo, da se stvari toliko časa ne razrešijo in da ni zaključkov, mogoče celo nekomu ustreza. Mogoče to ustreza nekomu iz opozicije ali koalicije. O tem sem skoraj prepričan," pravi.

"Zavrniti želiva poskuse diskreditacije LDS-a"
Sicer pa sta tako Anderlič kot Petohleb poudarila, da želita zavrniti poskuse diskreditacije njune stranke. "Nerazumljivo je, da se še naprej dodajajo podatki, konstrukti, podtikanja, delajo se že končni zaključki, kaj naj bi se v tem zadnjem obdobju zgodilo. Predvsem, ko govorimo o vprašanju bulmastifov, pa okrog vprašanja najema poslovnih prostorov za NPU in zgodbe okoli državnega tožilstva. LDS ne vodi Vursa, ministrstva za kmetijstvo, ministrstva za notranje zadeve, ministrstva za pravosodje ali katerega koli drugega resorja v vladi in ne prevzema odgovornosti na ravni odločitev, ki bi jih stranka sprejela in bi jih potem minister ali ministrica izvajala v vladi."

LDS namreč po Anderličevih besedah ni Katarina Kresal, saj je življenje stranke še kaj več kot le njen predsednik oziroma predsednica. "Želimo ločiti stranko od opravljanja ministrskega mesta."

Je na Vursu posredoval Rupel?
"Bivši minister Mate je v strogi tajnosti prijateljskemu podjetju dal 60 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja vreden posel mimo javnega razpisa," je v zvezi z najemom stavbe za Nacionalni preiskovalni urad opozoril generalni sekretar LDS. "In če je spletkarjenje postalo politični argument, se lahko vprašamo, ali je naključje, da je to isto podjetje financiralo predvolilne aktivnosti SDS-a, obnavljalo prostore stranke SDS ter prodalo stanovanje predsedniku SDS-a Janezu Janš, in verjetno bi bilo zanimivo videti seznam poslov, ki jih je prejšnja vlada odobrila temu podjetju," meni Petohleb.

Opozarja še, da se lahko vprašamo tudi, ali držijo govorice, da je nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel pri Vursu interveniral za vrnitev psov lastniku. Dodaja, da je vse to, čemur smo priča, znana metoda sataniziranja politične konkurence. "Mi na take metode in delovanja ne pristajamo. Naša vest je čista, in to bomo zagovarjali v duhu pravne države," pravi Petohleb.