Policija pravi, da ni dokazov, da bi bil na kraju dogodka še kdo. Foto: Foto: Helena Božič
Policija pravi, da ni dokazov, da bi bil na kraju dogodka še kdo. Foto: Foto: Helena Božič

Vsaka namigovanja, da policija zato, ker preiskovalnega sodnika in tožilca ni bilo na ogledu, kaj prikriva, ostro zanikam.

Aleksander Jevšek
Janko Goršek
Janko Goršek je povedal, da Kresalova ni vplivala na delo policije. Foto: MMC RTV SLO

Generalni direktor policije Janko Goršek je na tiskovni konferenci pojasnil, da ne bodo dopustili, da se policija zlorablja za medsebojna obračunavanja. Po njegovih besedah posnetki OKC-ja nedvoumno kažejo, da je policija dežurnega preiskovalnega sodnika obvestila v torek ob 17.51. Ta je dejal, da se bo posvetoval z dežurno državno tožilko, in policiji naročil, naj si začne ogledovati kraj dogodka.

Goršek je pojasnil, da je policija začela predkazenski postopek, preiskovanje okoliščin vračanja psov Sašu Baričeviču. Direktor policije je tudi zatrdil, da dokazi, najdeni na kraju dogodka, niso bili odnešeni in niso bili uničeni.

"Kresalova ni vplivala na delo policije"
Goršek je tudi zatrdil, da ministrica Katarina Kresal ni nikoli poskušala vplivati na delo policije. Prav tako ni bilo nobenih pritiskov odvetnika Mira Senice. "To so stvari, ki se ne dajo skriti. Preveč ljudi je vpletenih v samo preiskavo," je pojasnil in zagotovil, da je vse tudi dokumentirano v zapisniku, prav tako so bili kraj dogodka in tudi vsi predmeti fotografirani.

Po besedah direktorja PU Ljubljana Stanislava Vrečarja je bil OKC o napadu na Baričeviča na Oražnovi ulici 11 obveščen ob 16.30. Na kraj so bili napoteni policisti, prvi so tja prišli v osmih minutah. Ti so skušali pomagati Baričeviču in se tudi sami zaščititi pred napadom psov. Pri tem je bil ustreljen eden izmed psov, dva pa sta ostala zavarovana v uti in sta bila ves čas pod nadzorom, je dejal Vrečar in dodal, da je policija medtem zavarovala tako dvorišče in okolico garaže kot tudi del ulice.

Policisti, je nadaljeval Vrečar, so nudili zdravniško pomoč Baričeviču in obvestili dežurnega preiskovalnega sodnika, ogled kraja dogodka pa so začeli ob 18.46, končali pa ob 21.50 ter ob 22.21 tudi obvestili dežurno državno tožilko.

Ni dokazov, da bi bil vpleten še kdo
Vrečar je glede namigov, da je bila v času napada poleg Baričeviča prisotna še ena oseba in da se je izpred hiše na Oražnovi po napadu odpeljal avto, dejal, da nimajo dokazov, da bi bila vpletena tudi druga oseba, ker pa preiskava še ni končana, te možnosti ne izključujejo. Dodal je, da sta na Oražnovi stanovala še dva človeka, policijo pa je poklical sosed.

Glede dejstva, da sta na kraj napada prišli dve reševalni vozili, je Vrečar zatrdil, da so dve vozili poklicali sami, saj sta bila psa še nevarna, tudi niso vedeli, ali bo pomoč potreboval tudi kateri izmed sorodnikov v hiši. Zato je popolnoma običajno, da so poklicali dve reševalni vozili. Vrečar je pojasnil, da je pokojni Baričevič umrl zaradi izkrvavitve. Na fotografiji trupla pokojnega zdravnika, ki je zaokrožila po medmrežju, pa ni krvi po tleh zato, ker je bil Baričevič prenesen v drug prostor.

"Določen del policistov je odvrnil napad psov, določen del policistov pa je nudil pomoč Baričeviču, ki so ga prenesli v notranjost hiše," je dodal. Vrečar je tudi zanikal namige v javnosti, da so policistom, ki so bili na Oražnovi, v okviru iskanja avtorja fotografije pokojnika, zasegli mobilne telefone.

Jevšek: Še nikoli toliko dezinformacij
Tudi direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek je zatrdil, da ni bilo nobenih pritiskov ministrice Kresalove. "Ničesar ne prikrivamo," je zagotovil in zatrdil, da se ob katerem drugem primeru ni nikoli pojavilo toliko pozornosti in tudi dezinformacij v medijih. Po njegovih besedah policija odlično sodeluje z Vursom, državnim tožilstvom in drugimi organi.

Veterinarski inšpektor je sodeloval pri ogledu kot strokovnjak, ker ima znanja, ki jih kriminalistični inšpektor nima, je pojasnil Jevšek in dodal, da je veterinar sestavil zapisnik, ki je sestavni del policijskega zapisnika. Tudi obveščanje preiskovalnih sodnikov in dežurnih tožilcev je potekalo tako, kot je običajno, zagotavlja prvi mož kriminalistov, ki pravi, da se preiskovalni sodnik sam odloči, ali se bo udeležil ogleda.

"Vsaka namigovanja, da policija zato, ker preiskovalnega sodnika in tožilca ni bilo na ogledu, kaj prikriva, ostro zanikam," je poudaril. Jevšek je tudi pojasnil, da so vzorci za toksikološke preiskave na inštitutu za sodno medicino in da policija zdaj čaka na izsledke preiskave. Na vprašanje, kaj je z DNK-analizo najdene kontracepcije, pa je Jevšek zagotovil, da se vse analize opravljajo.

Preiskujejo tudi mogoče zlorabe psov v preteklosti
Kot je pojasnil, so kriminalisti začeli preiskavo mogočih zlorab psov v preteklosti, podatke med drugim zbirajo tudi na zavetišču na Gmajnici. Pri tem je Vrečar dodal, da še ne vedo, kdo je mučil pse, saj bo to pokazala preiskava. Jevšek ne ve, ali je bila leta 2006 izvršena obdukcija bulmastifa Knighta, ki so ga policisti ustrelili po napadu Baričevičevih psov na Stanislava Megliča. Zatrdil pa je, da o smrti nekdanje Baričevičeve partnerice Zore Roter leta 2008 niso bili obveščeni, zadeve pa pozneje niso preiskovali, saj sanitarna obdukcija ni pokazala ničesar sumljivega.

Na vprašanje, kaj je za policijskom trakom po zavarovanju kraja dogodka počela državna sekretarka Sonja Bukovec, je direktor PU-ja Ljubljana Vrečar pojasnil, da zato, ker je prijateljica sestre pokojnega. Ta je po njegovih besedah ob dogodku doživela šok in je bila v duševni stiski. Prav tako je kriminalistom in policistom v interesu, da so svojci pripravljeni sodelovati pri zbiranju obvestil in prepoznavi. "To je bil tudi razlog, da smo dotično gospo spustili znotraj prvega traku," je poudaril in dodal, da ni "nihče šaril po dokazih".

Vsaka namigovanja, da policija zato, ker preiskovalnega sodnika in tožilca ni bilo na ogledu, kaj prikriva, ostro zanikam.

Aleksander Jevšek