Predsednik komisije Rudi Medved (LMŠ). Foto: DZ/Matija Sušnik
Predsednik komisije Rudi Medved (LMŠ). Foto: DZ/Matija Sušnik

Andrej Jurič je pred preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, kot priča stopil novembra lani. Člani komisije so se med drugim osredinili na vprašanja o imenovanju nekdanjih vodilnih kadrov v policiji ter preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v posebne delovne skupine.

Sorodna novica Travner, Jurič, Lamberger in Petra Grah Lazar zanikali vpliv politike na policijo

Eno izmed njih, delovno skupino za migracije, je med svojim vodenjem policije ustanovil Jurič, ki pa na zaslišanju ni želel razkriti, s katerimi sodelavci se je posvetoval za sestavo skupine. Pri tem odgovoru je vztrajal tudi po večkratnih pozivih članov preiskovalne komisije, da je na vprašanja dolžan odgovarjati.

Preiskovalna komisija je zato sklenila, da Juriča finančno kaznuje, o njihovi zahtevi pa je presojalo okrožno sodišče v Ljubljani. Kot je pojasnil predsednik komisije Rudi Medved (LMŠ), je sodišče ugotovilo, da je ukrep komisije zakonit, saj Jurič kot priča na zaslišanju brez zakonskih razlogov ni hotel vsebinsko odgovarjati, čeprav je bil poučen, v katerih primerih bi lahko odgovor odklonil.

Kazen nizka, a prva tovrstna

Sodišče je pritrdilo komisiji, da je odgovor na vprašanje, s kom se je posvetoval o sestavi delovne skupine za migracije, ena izmed ključnih zadev pri delu preiskovalne komisije in da Jurič ovira delo preiskovalne komisije, je še pojasnil Medved.

Sodišče je potrdilo tudi višino denarne kazni, ki jo je predlagala komisija. Gre za najnižjo možno denarno kazen 245 evrov, saj gre po Medvedovih besedah "za simbolno dejanje, da preiskovalna komisija ne bo dovolila norčevanja iz njenega dela in izmikanja prič, kadar te pričajo po diktatu vodstva policije in politike".

Po Medvedovih besedah gre sicer za prvi primer, ko je katera koli preiskovalna komisija oglobila pričo.

Preiskovalna komisija je sicer pred kratkim tudi sklenila, da bo naznanila sum storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve zoper notranjega ministra Aleša Hojsa, državnega sekretarja Žana Mahniča in predsednika vlade Janeza Janšo. Prav tako bo ovadila generalnega direktorja policije Antona Olaja zaradi oviranja pravosodnih in drugih državnih organov, med njimi tudi preiskovalne komisije, in šikaniranja na delovnem mestu.