Da bi Ankara postal samostojna občina, bi potrebovala absolutno večino, 46 glasov poslancev DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO
Da bi Ankara postal samostojna občina, bi potrebovala absolutno večino, 46 glasov poslancev DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO
Borus Popovič, koprski župan
Poslankam in poslancem je pred glasovanjem spregovoril tudi koprski župan Boris Popovič, ki je prepričan, da gre pri ustanovitvi nove občine za veliko več kot za zadovoljstvo ali nezadovoljstvo s trenutnim županom. Foto: MMC RTV SLO
Ankaranu »osamosvojitev« ni uspela

DZ je moral o zakonu o ustanovitvi občin odločati ponovno, saj so ga državni svetniki v začetku aprila ustavili z vetom. Poslanci bi morali zakon potrditi z absolutno večino oziroma s 46 glasovi, za zakon pa jih je glasovalo 45 od 65 navzočih, devet jih je bilo proti.

Proti novim občinam večinoma glasovali poslanci SD-ja
Proti noveli zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij, s katero bi določili ustanovitev občin Ankaran in Mirna, je glasovalo sedem poslank in poslancev SD-ja ter poslanca narodnosti. Med tistimi, ki so se vzdržali, so prav tako prevladovali poslanci SD-ja, vzdržali pa so se tudi po en poslanec Zaresa, DeSUS-a in SDS-a.

"Mirna je bila le postranska žrtev"
Sporna je bila predvsem ustanovitev občine Ankaran, medtem ko je bila Mirna le "postranska žrtev", saj se je o občinah odločalo v svežnju, v okviru enega zakona. Poslanci so zakon v prvem glasovanju potrdili z 39 glasovi.

Nasprotniki samostojnosti Ankarana so prepričani so, da Ankaran ne izpolnjuje zakonskih pogojev, da bi lahko deloval kot samostojna občina. Izločitev Ankarana iz koprske občine pa naj bi negativno vplivala tudi na poslovanje in razvoj Luke Koper.

V DZ-ju je spregovoril tudi Popovič
Argumente proti izločitvi občine Ankaran iz Mestne občine Koper je poslankam in poslancem pred ponovnim glasovanjem predstavil državni svetnik in koprski župan Boris Popovič. Med drugim je poudaril, da gre pri ustanovitvi nove občine za veliko več kot za zadovoljstvo ali nezadovoljstvo s trenutnim županom.

Kot pravi, gre za narodni interes, za vprašanje spoštovanja pravne države in pravic manjšine na multikulturnem in narodnostno mešanem območju, za vprašanje branika slovenstva na zahodni meji in pogajalskih moči ter pozicije države Slovenije v pogovorih s sosednjo Italijo, pa tudi za vprašanje bodočega razvoja države.

Nekateri poslanci proti nadaljnjemu drobljenju Slovenije
Podporo zakonu so v predstavitvi stališč poslanskih skupin pred glasovanjem napovedovali v opozicijskih SDS-u in SLS-u, pa tudi SNS in koalicijski LDS. Večinoma so poudarjali, da ob predhodnem postopku in izraženi volji ljudi na referendumu drugače ni mogoče ravnati, protiargumenti pa jih niso prepričali.

V koalicijskih Zaresu, SD-ju in DeSUS-u pa so pojasnili, da so mnenja poslank in poslancev deljena. Posamezni poslanci so opozarjali na škodljive posledice takšnega posega v koprsko občino in dejali, da je treba nezadovoljstvo z županom reševati na drug način, na volitvah. Med razlogi proti sprejemu zakona pa je bilo omenjeno tudi načelno nasprotovanje nadaljnjemu drobljenju Slovenije na manjše občine.

"Manjka najmanj 21 tistih, ki so prejšnjič glasovali za"
Še pred glasovanjem pa je bilo iz koalicijskih vrst slišati več očitkov na račun odsotnosti večjega števila poslancev največje opozicijske stranke SDS.

Ob prvem glasovanju je bila stranka prisotna v DZ-ju in je v večini glasovala za, danes pa te stranke, verjetno "iz takih ali drugačnih dogovorov", ni v dvorani, je dejal Matjaž Han (SD). Na to, da v dvorani manjka "najmanj 21 tistih, ki so prejšnjič glasovali za", je opozorila tudi njegova strankarska kolegica Melita Župevc. Poslanec Zaresa Franci Kek pa je ugibal, da poslanci mogoče manjkajo "zaradi kupčije z včerajšnjim glasovanjem".

"Včeraj ste imeli priložnost, da bi glasovali proti kupčijam z državnim denarjem in državnim premoženjem, pa tega niste storili. Zato ne očitati tistega, kar ste zamudili, nekomu, ki danes glasuje po svoji vesti in prepričanju," pa je na očitke odvrnil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Ankaranu »osamosvojitev« ni uspela