Lista Verjamem z Igorjem Šoltesom ima resne možnosti za uvrstitev v Evropski parlament. Foto: BoBo
Lista Verjamem z Igorjem Šoltesom ima resne možnosti za uvrstitev v Evropski parlament. Foto: BoBo

Četrto mesto bi na evropskih volitvah pripadlo listi Verjamem z Igorjem Šoltesom, ki bi jo volilo 8,7 odstotka volivcev, peto mesto pa LDS-u z Jelkom Kacinom, ki bi prejel 6,2 odstotka glasov.

Nekoliko bolj kot pretekli mesec bi bili volivci naklonjeni PS-ju z Jožetom Mencingerjem na čelu, ki bi dobil 4,6 odstotka glasov. Po marčevski anketi Dela je PS, ko je bila na čelu liste še Melita Župevc, dobil le dva odstotka glasov.

Strm padec SD-ja
Podoben odstotek glasov kot PS bi dobile tudi stranke DeSUS z Ivom Vajglom (4,5 odstotka), SD z Igorjem Lukšičem (4,4 odstotka) in Solidarnost z Dušanom Kebrom (4,1 odstotka).

Na dnu lestvice stranke in list, ki naj bi sodelovale na evropskih volitvah, so se zvrstile Združena levica z Luko Mesecem (3 odstotki), DL s Senkom Pličaničem (2,3 odstotka) in Zares z Darjo Radič (1,3 odstotka).

12,4 odstotka volivcev je izjavilo, da ne vedo, kateri stranki bi namenili svoj glas, 4,1 odstotka vprašanih pa ga ne bi namenilo nobeni.

V marčevski anketi Dela se je za SDS izreklo okoli 20 odstotkov glasov vprašanih, za SD 10,8 odstotka vprašanih, za skupno listo NSi-ja in SLS-a pa 16,8 odstotka.

Telefonsko anketo je za uredništvo Dela na reprezentativnem vzorcu 406 odraslih državljanov 7. in 8. aprila opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.