Predčasne volitve poleti ne motijo le nekaj več kot četrtine anketirancev. Foto: BoBo
Predčasne volitve poleti ne motijo le nekaj več kot četrtine anketirancev. Foto: BoBo

Več kot polovica oz. 54 odstotkov sodelujočih v tokratni anketi časnika Delo ne pozna dovolj vsebine zakona, o katerem se bo odločalo na referendumu o arhivih, ki bo v nedeljo.

Na drugi strani jih 44 odstotkov meni, da so z vsebino arhivskega zakona dovolj dobro seznanjeni. Udeležbo je na referendumu napovedalo 38 odstotkov anketirancev.

Skoraj polovica oz. 46 odstotkov sodelujočih v anketi je menilo, da bi morale biti predčasne parlamentarne volitve hkrati z lokalnimi volitvami, ki bodo jeseni.

16 odstotkov jih je menilo, da je najprimernejši termin septembra, kar pomeni, da skoraj dve tretjini slovenske javnosti zagovarja izvedbo volitev jeseni, in ne julija. Julijske volitve ne motijo 28 odstotkov sodelujočih v anketi.

Na vprašanje, ali bo predsednik SDS-a Janez Janša prestajal zaporno kazen, je 25 odstotkov anketirancev odgovorilo, da se bo to res zgodilo. Nekaj manj kot dve tretjini oz. 57 odstotkov jih meni, da prihodnjih dveh let kazni ne bo prestajal v zaporu, 18 odstotkov pa se jih ni znalo opredeliti.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 400 odraslih državljanov 27. in 28. maja opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.