Pahor je ob predstavitvi novih namestnikov predsednika KPK-ja povedal, da nima druge izbire, kot so poletne volitve. Foto: BoBo
Pahor je ob predstavitvi novih namestnikov predsednika KPK-ja povedal, da nima druge izbire, kot so poletne volitve. Foto: BoBo
Evropske volitve so mimo, naslednje so državnozborske. Foto: BoBo

Predsednik republike Borut Pahor je poudaril, da je med slabimi možnostmi najmanj slaba vendarle ta, da se volitve izpeljejo 13. julija. Poslance je ob tem pozval k premisleku ob iskanju novih mandatarjev.

Sicer je Pahor dejal, da mora predsednik republike spoštovati integriteto državnega zbora in pravice poslancev, ki jih nihče ne sme "stigmatizirati", kljub temu pa je ponovil svoje stališče, da bi bilo iskanje mandatarja za vsako ceno nekoristno. Na ta način bi volitve zgolj prestavili na 20. oziroma 27. julij.

Sicer pa je ponovil, da sam kot predsednik republike ne more samovoljno odločati o datumu razpisa volitev. Edina diskrecijska pravica, ki jo ima, je, da je skrajšal svoj rok za iskanje novega mandatarja in tako omogočil, da volitve ne bi bile avgusta. Sicer je Pahor poudaril, da julij nikakor ni primeren čas za volitve, toda možnosti za razpis volitev v septembru ni.

"Dejstvo, da volitve padejo v poletni čas, ni le na mojih ramenih, temveč tudi na ramenih vlade, ki je odstopila," je o razpisu predčasnih volitev povedal predsednik republike Borut Pahor. Volitve bodo tako predvidoma potekale 13. julija.

"Morate vedeti, da glede roka volitev, tako pri razpustitvi parlamenta in razpisu volitev, nimam možnosti proste presoje. Vezan sem na ustavne, zakonske in poslovniške roke," je o predvidenem razpisu volitev v počitniškem času povedal predsednik Pahor.

Sicer pa je Pahor dejal tudi, da nima nič proti napovedani ustavni presoji julijskih volitev, saj bi tako lahko imeli "jasnejše principe za ravnanje v prihodnje". Ob tem pa je Pahor opozoril, da v nasprotju z referendumom pri volitvah ni jasno določenega kvoruma.

O predlogih, da bi lahko po tem, ko bi bile izčrpane vse možnosti za imenovanje novega mandatarja, odlašal z razpustitvijo DZ-ja, tako da bi se predpisani roki zavlekli v september, je Pahor razložil, da bi bilo to dejanje velike samovolje.

"Predsednik mora nemudoma razpustiti parlament, ko ugotovi, da ni mandatarja. Ne morem samovoljno zavlačevati z razpustom parlamenta," je še pojasnjeval.

"Moja presoja je, da med slabimi izbirami izberem najboljšo, da gremo na predčasne volitve, ki bodo 13. julija," je dodal. Opozoril pa je še, da bo vsako morebitno neuspešno odlašanje, kot so poskusi iskanja novega mandatarja, pomenilo, da bi bile glede na časovne roke volitve 20. julija ali še pozneje.