Seja vlade na Brdu pri Kranju. Foto: Twitter/Vlada RS
Seja vlade na Brdu pri Kranju. Foto: Twitter/Vlada RS

V anketi je sodelovalo 714 vprašanih. Čas izvedbe ankete ni naveden.

Če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, bi 17,6 odstotka anketiranih volilo SDS. Marca je bilo takšnih za dobro odstotno točko več, kaže javnomnenjska raziskava, ki jo je za POP TV izvedla agencija Mediana.

Za 0,1 odstotne točke se je od preteklega meseca znižala podpora drugo uvrščenemu SD-ju, ki bi ga glede na anketo tokrat volilo 10,8 odstotka vprašanih. Podpora je padla tudi LMŠ-ju, ki se je uvrstil na tretje mesto. Na volitvah v nedeljo bi prejel 8,5 odstotka glasov anketiranih oz. 1,1 odstotne točke manj, kot so ji anketirani namenili marca.

Sorodna novica Podpora vladi pada, SDS ohranja prvo mesto

S 7,9 odstotka podpore sledi Levica, ki je v zadnjem mesecu izgubila 0,4 odstotne točke. Za njo je NSi, ki bi mu volivci glede na anketo na volitvah prihodnjo nedeljo namenili 5,1 odstotka glasov oziroma pol odstotne točke več kot pretekli mesec.

Podpora je za poldrugo odstotno točko v zadnjem mesecu narasla tako SAB-u kot tudi Piratski stranki. Prvi so anketirani namenili 4,3 odstotka podpore, drugi 2,3 odstotka.

Zeleni Slovenije so v anketi prejeli dva odstotka glasov anketiranih oziroma 0,1 odstotne točke več kot v marcu, SNS-u pa 1,4 odstotka glasov oz. 0,9 odstotne točke manj kot pretekli mesec.

Sledijo še Dobra država z 1,1-odstotno podporo (oz. 0,7 odstotne točke manj kot marca), DeSUS s prav tolikšno podporo (oz. 0,3 odstotne točke manj kot marca), SLS z 0,8 odstotka glasov anketiranih (oz. 0,7 odstotne točke manj kot marca) in SMC z 0,6 odstotka podpore (oz. 0,1 odstotno točko manj kot marca).

Neopredeljena je bila več kot petina vprašanih (21,2 odstotka), vsak deseti (11,1 odstotka) ne bi izbral nobene obstoječe politične opcije, drugi niso želeli odgovoriti (1,5 odstotka).

Lestvica priljubljenosti politikov

Na lestvici priljubljenosti vodstvo ohranja minister za zdravje Janez Poklukar. Sledi mu predsednik države Borut Pahor, ki je prehitel evropsko poslanko NSi-ja Ljudmilo Novak. Četrti je predsednik DZ-ja Igor Zorčič, peti infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Med prvo deseterico so po vrsti še vodja poslancev SD-ja Matjaž Han, predsednica SD-ja in evropska poslanka Tanja Fajon, prvak LMŠ-ja Marjan Šarec, minister za obrambo Matej Tonin in minister za zunanje zadeve Anže Logar. Premier Janez Janša je zasedel 15. mesto lestvice.

Podpora vladi

Delo vlade podpira 29,6 odstotka vprašanih, kar je najmanj v tem mandatu. Dela vlade ne podpira 60,9 odstotka vprašanih. Delo parlamenta podpira 19,7 odstotka vprašanih, medtem ko ga ne podpira 66,9 odstotka vprašanih.