Dobrih 57 odstotkov anketirancev dela vlade ne podpira, 11,3 odstotka pa je neopredeljenih.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Če bi bile volitve v nedeljo, bi 18,7 odstotka vprašanih volilo stranko SDS, na drugem mestu je stranka SD, ki ji je podporo izreklo 10,9 odstotka vprašanih. Tretje mesto je z 9,6 odstotka zasedla Lista Marjana Šarca, ki je v primerjavi z zadnjim merjenjem pridobila 1,7 odstotne točke podpore. 8,3 odstotka vprašanih bi volilo Levico, 4,6 odstotka pa Novo Slovenijo. Sledijo SAB (2,8 odstotka), SNS (2,3 odstotka), Zeleni (1,9 odstotka), Dobra država (1,8 odstotka) in SLS (1,5 odstotka). Manj kot odstotek in pol vprašanih bi marca volilo stranki DeSUS in SMC.

Neodločenih je bilo 16,5 odstotka vprašanih, medtem ko jih 11,9 odstotka ne bi volilo nobene izmed naštetih strank.

Najbolj priljubljen politik je prvič na tej lestvici

Najbolj priljubljeni politik je postal minister za zdravje Janez Poklukar, ki je bil sploh prvič v anketi, sledi mu evropska poslanka NSi-ja Ljudmila Novak, ki je prehitela predsednika države Boruta Pahorja, ta je pristal na tretjem mestu. Sledi predsednik DZ-ja Igor Zorčič, na petem mestu pa je kot najvišje uvrščena voditeljica kakšne stranke predsednica SD-ja Tanja Fajon.

Kaj ljudje menijo o cepljenju?

V raziskavi Mediane so ljudi spraševali tudi o interesu za cepljenje. Cepiti se namerava dobrih 45 odstotkov vprašanih, tretjina se jih ne bo cepila, skoraj 13 odstotkov pa je še neodločenih. Slabih devet odstotkov anketiranih je odgovorilo, da so že cepljeni.

Da je Slovenija pri cepljenju neuspešna, meni 35,6 odstotka vprašanih. Da nismo niti uspešni niti neuspešni, pa 38,1 odstotka vprašanih. Petina jih meni, da smo uspešni. Med tistimi, ki cepljenje ocenjujejo kot neuspešno, je 32,7 odstotka takih, ki menijo, da je za to kriv neustrezen odziv vlade. 20,9 odstotka jih je mnenja, da cepiva niso ustrezno preverjena, 11,2 odstotka jih krivi premajhno proizvodnjo cepiva, osem odstotkov pa jih meni, da je za cepljenje premalo zaupanja. Evropsko komisijo krivi 3,3 odstotka vprašanih.

Javnomnenjsko anketo je opravil inštitut Mediana na vzorcu 713 oseb.