Foto: BoBo
Foto: BoBo
  • Anketa Vox populi

Vlada ima v tokratni javnomnenjski raziskavi rekordno nizko podporo. Aprila lani, mesec po prevzemu oblasti, je njeno delo kot uspešno ocenjevalo rekordnih 64,6 odstotka vprašanih. Da je delo vlade uspešno, pa tokrat ocenjuje le še 28,4 odstotka anketirancev, daje vlada neuspešna, meni 67,2 odstotka vprašanih, 4,4 odstotka pa jih na vprašanje ni znalo odgovoriti, kaže tokratna anketa Vox populi, ki jo za časopisa Dnevnik in Večer izvaja agencija Ninamedia.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi največjo koalicijsko stranko SDS volilo 18,9 odstotka vprašanih (februarja je bil ta delež 17,1 odstotka). Sledile bi ji stranke SD z 12,9 odstotka podpore (februarja 13,1), LMŠ z 8,8 odstotka podpore (februarja 10,2) in Levica s 7,7 odstotka podpore (februarja 8,8). Parlamentarni prag bi prestopili še stranki NSi, ki ima tako kot februarja 4,2 odstotka podpore, in SAB s 3,8 odstotka podpore (februarja 3,1).

Sledita stranki SLS (1,9 odstotka podpore) in SNS (1,7 odstotka podpore). Velik padec podpore je za stranko DeSUS, ki ji je podpora s februarskega 3,1 odstotka zdrsnila na 1,1 odstotka podpore. Stranko SMC pa bi volilo 0,9 odstotka vprašanih.

Naraslo je število neopredeljenih volivcev – 30,3 odstotka anketirancev je odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili (februarja 27,2), 6,2 odstotka vprašanih pa se volitev sploh ne bi udeležilo (februarja 8,7).

Priljubljenost politikov

Na lestvici priljubljenosti slovenskih politikov pa na vrhu še naprej ostaja nekdanja predsednica NSi-ja in evropska poslanka Ljudmila Novak, ki je februarja prehitela predsednika republike Boruta Pahorja. Tretje mesto še naprej zaseda predsednica SD-ja in evropska poslanka Tanja Fajon. Sledijo evropski poslanec Milan Brglez, predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec, obrambni minister in predsednik NSi-ja Matej Tonin, ljubljanski župan Zoran Janković, poslanec SD-ja Dejan Židan, predsednica SAB-a Alenka Bratušek ter poslanec NSi-ja Jožef Horvat.

Zaupanje v institucije

V anketi so spraševali tudi, v kolikšni meri državljani zaupajo v nekatere institucije in organizacije. Na prvem mestu ostajajo gasilci, največji skok zaupanja pa je pri zdravstvu, ki se je s petega mesta prebilo na drugo, šolstvo pa na tretje. Četrto mesto so zasedle humanitarne organizacije (Rdeči križ in Karitas). Vojska je z drugega mesta zdrsnila na peto, policija pa s tretjega na šesto mesto. Sledijo mediji, banke, sodstvo, Katoliška cerkev in vlada.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik in Večer. Agencija Ninamedia je tokratno merjenje opravila med 9. in 11. marcem na vzorcu 700 oseb.

  • Anketa Dela

Anketa Dela, ki jo je opravila Mediana, pa je vladi namerila podporo nekaj več kot 21 odstotkov vprašanih (februarja 25 odstotkov), 51 odstotkov delo vlade ocenjuje negativno (februarja 52 odstotkov), dobra četrtina srednje.

Delo državnega zbora 30,8 odstotka vprašanih ocenjuje kot srednje. Pozitivno mnenje o delu DZ ima sicer 14,8 odstotka vprašanih, 50,7 odstotka pa negativno, kaže anketa.

Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi SDS v tej anketi volilo 16,4 odstotka vprašanih, kar je 0,8 odstotne točke manj kot pred enim mesecem. Na drugem mestu ostaja stranka SD, ki bi jo volilo 10,4 odstotka anketirancev (februarja 9,5), tretje mesto pa zaseda Levica s podporo devetih odstotkov vprašanih, kar je odstotno točko manj kot pretekli mesec. Parlamentarni prag bi prestopili še stranki LMŠ, ki ima 8,8-odstotno podporo (februarja 7,1), in NSi, ki ima 4,5-odstotno podporo (februarja 4,7).

Stranka DeSUS uživa 2,3-odstotno podporo (februar 2,1), stranki SLS pa je podpora z 0,8 poskočila na 2,2 odstotka. Sledijo še SAB (2,2 odstotka podpore), SNS (2,1 odstotka), Zeleni Slovenije (1,9 odstotka) ter Dobra država in Piratska stranka (obe po 1,2 odstotka podpore). SMC bi volilo 0,8 odstotka vprašanih.

Največji delež anketirancev, 20,8 odstotka, je odgovorilo, da ne ve, koga bi volilo (februarja 22,6), 10,7 odstotka vprašanih ne bi volilo nobene stranke (februarja 11,5).

Priljubljenost politikov

Novi minister za zdravje Janez Poklukar se je s svojim debitantskim nastopom na lestvici najbolj priljubljenih politikov zavihtel na sam vrh. Tudi pri tej anketi torej predsednik Borut Pahor ni več najbolj priljubljen. Tretje mesto na lestvici zaseda infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Sledijo predsednik DZ-ja Igor Zorčič, poslanec SD-ja Matjaž Han, predsednica SD-ja Tanja Fajon, minister za delo Janez Cigler Kralj, predsednik NSi-ja Matej Tonin in koordinator Levice Luka Mesec. Prvo deseterico najbolj priljubljenih politikov končuje predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec.

Raziskavo je Mediana izvedla na vzorcu 703 polnoletnih prebivalcev Slovenije, anketiranje pa je potekalo med 8. in 12. marcem.

Kako vladi kaže anketa Vox populi?