Foto: BoBo
Foto: BoBo

Delež tistih, ki podpirajo delo vlade, julija znaša 39,4 odstotka. Podpora vladi je prvič v tem mandatu padla pod 40 odstotkov, je poročal POP TV. Dela vlade ne podpira 50,4 odstotka vprašanih, medtem ko je 10,2 odstotka anketiranih neopredeljenih.

Delo državnega zbora podpira 31,4 odstotka vprašanih, ne podpira pa ga 51,5 odstotka vprašanih, 17,2 odstotka anketirancev je bilo neopredeljenih.

Med strankami še naprej vodi največja koalicijska stranka SDS, ki bi jo volilo 17,4 odstotka vprašanih. SDS je junija podpiralo 16,8 odstotka anketirancev. Največjo rast podpore ima SD, ki bi ga volilo 12,3 odstotka anketirancev (junija 8,3 odstotka). SD se je s četrtega mesta povzpel na drugo mesto.

Manjšo rast podpore ima Levica, ki še naprej ostaja na tretjem mestu. Volilo bi jo 9,3 odstotka vprašanih, medtem ko je bila junija njena podpora 8,9-odstotna. Največja opozicijska stranka LMŠ pa je z drugega zdrsnila na četrto mesto. Podpora ji je z 10,3 odstotka padla na 8,1 odstotka. Za njo je na lestvici NSi, ki bi ga volilo 3,8 odstotka, kar je eno odstotno točko manj kot junija.

SMC na 13. mestu

V spodnjem delu lestvice so še SAB z 2,4-odstotno podporo (1,8 odstotka), SLS z 2,3 odstotka podpore (dva odstotka), DeSUS z 2,3 odstotka (4,5 odstotka) in SNS z 2,1-odstotno podporo (3,7). Sledijo še Piratska stranka z 1,5-odstotno podporo (1,6 odstotka), Zeleni Slovenije z 1,4-odstotno podporo (en odstotek) in Dobra država z 1,3-odstotno podporo (0,6 odstotka). Na 13. mestu je še koalicijska stranka SMC, ki ji je podpora z 1,1 odstotka zdrsnila na 0,4 odstotka.

Skoraj vsak peti oz. 19,1 odstotka vprašanih ne ve, koga bi volil, 11,3 odstotka ne bi volilo nikogar, štiri odstotke vprašanih pa ni želelo odgovoriti na vprašanje.

Pahor ostaja najbolj priljubljen

Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih slovenskih politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor. Na drugem mestu je ponovno minister za zdravje Tomaž Gantar, tretje mesto pripada evropski poslanki Ljudmili Novak.

Na četrtem mestu je evropski komisar za krizno upravljanje iz Slovenije Janez Lenarčič, sledi evropska poslanka in predsedujoča SD-ju Tanja Fajon. S tretjega na šesto mesto je padla kmetijska ministrica in predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec.

Med deset najbolj priljubljenih politikov so se uvrstili še predsednik NSi-ja in obrambni minister Matej Tonin, nekdanji premier in predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec in zunanji minister Anže Logar. Premier Janez Janša je zasedel 13. mesto, lestvico pa zaključuje predsednik SMC-ja in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Anketo je Inštitut Mediana izvedel na vzorcu 717 vprašanih.