Javnomnenjske ankete trenutno kažejo najbolje Listi Marjana Šarca. Bodo volivci kot novi obraz na tokratnih volitvah izbrali kamniškega župana? Foto: BoBo
Javnomnenjske ankete trenutno kažejo najbolje Listi Marjana Šarca. Bodo volivci kot novi obraz na tokratnih volitvah izbrali kamniškega župana? Foto: BoBo

Skoraj dvotretjinska večina vprašanih v anketi Dela meni, da je bil Cerarjev odstop pravilna poteza. Cerarjevega odstopa ne podpira 22 odstotkov vprašanih, medtem ko jih je 13 odstotkov odgovorilo z "ne vem".

Za Cerarjev odstop je najbolj kriva razveljavitev referenduma, zaradi katere bodo morali volivci znova na volišča, meni 41 odstotkov vprašanih. 23 odstotkov vidi Cerarjev odstop kot posledico nesoglasij v koaliciji, 11 odstotkov v preplačani maketi drugega tira, devet odstotkov v neizpolnjenih reformah, pet odstotkov v propadu pogajanj s sindikati in dva odstotka zaradi stanja v zdravstvu.

42 odstotkov anketiranih meni, da Cerarjev odstop ne bo ne škodil ne koristil njegovi stranki SMC na parlamentarnih volitvah. Da bo odstop škodil SMC-ju, meni 27 odstotkov vprašanih. Obratno, da bo SMC-ju koristil, pa meni 21 odstotkov vprašanih.

14 odstotkov sodelujočih v anketi je ocenilo, da bi bilo vlado najbolje prepustiti kamniškemu županu Marjanu Šarcu. Skoraj 11 odstotkov jih je ocenilo, da bi bil najboljši prihodnji mandatar predsednik SDS-a Janez Janša, sledi Dejan Židan (SD) (9,9 odstotka) in na četrtem mestu je Cerar (7,4 odstotka). Mnenje, da bi bil najboljši prihodnji premier predsednik SNS-a Zmago Jelinčič, je izrazilo 5,2 odstotka vprašanih.

Večina podpira projekt drugi tir
V anketi se 45 odstotkov vprašanih ne strinja z razveljavitvijo referenduma o drugem tiru, nasprotno meni 39 odstotkov. Ponovljenega referenduma se bo zagotovo udeležilo 43 odstotkov vprašanih, 19 odstotkov pa se jih bo verjetno udeležilo referenduma.

Zakon o gradnji drugega tira podpira 65 odstotkov vprašanih, proti pa je le nekaj več kot četrtina vprašanih, 26 odstotkov.

Spletno in telefonsko anketo je izvedel Delo Stik 15. in 16. marca na vzorcu 530 anketirancev.