Odkar je Šarec vključen v meritve javnega mnenja, je to njegov najboljši rezultat. Foto: BoBo
Odkar je Šarec vključen v meritve javnega mnenja, je to njegov najboljši rezultat. Foto: BoBo

na drugem mestu med strankami je SD s 13 odstotki glasov, medtem ko je SDS po aferi s posojilom v enem mesecu izgubil več kot 4 odstotke in padel s prvega na tretje mesto, kaže anketa Dela.

Listi Marjana Šarca je podpora iz prejšnjega meseca, ko je znašala slabih 13 odstotkov, poskočila na kar 19,5 odstotka. Kaže, da je skoraj sedemodstotni naskok Šarec pridobil tudi zaradi januarske afere Janeza Janše, ki je sklenil sporno posojilo v vrednosti 450.000 z državljanko BiH Dijano Đuđić. Izgubljeni odstotki SDS-a so očitno ušli k Šarcu. Vodilna opozicijska stranka SDS pa ni zgolj zdrsnila z januarskega prvega na februarsko tretje mesto, ampak je zanjo to najslabši rezultat v zadnjem letu, saj je izgubila več kot štiri odstotne točke podpore.

Na drugem mestu že tri mesece brez večjih odstopanj vztraja SD. 13,1 odstotka je glede na rezultate v preteklem letu očitno tudi zgornja meja tega, kar lahko dosežejo. Na četrterm mestu je vladajoča SMC s slabimi, a stabilnimi osmimi odstotki.

Na petem mestu je Levica, ki ji je podpora v primerjavi z januarjem narasla za 0,7 odstotka, sledi ji NSi, ki ima 5,3 odstotka podpore. Po menjavi vodstva stranke je NSi izgubila več kot odstotek podpore, a hkrati ni zanemarljiv podatek, da je novi predsednik Matej Tonin na barometru priljubljenosti politikov v preteklem mesecu pokazal največji skok navzgor. Tonin je tako z lestvice najpriljubljenejših politikov izrinil Karla Erjavca, ki je edini vpisal padec priljubljenosti. Slabo pa kaže tudi njegovi stranki, saj je v dveh mesecih, od decembra (6,4 odstotka) do februarja (3,5 odstotka), izgubila skoraj polovico podpore.

Velika nihanja v političnem prostoru dobro usidranih strank nakazujejo, da prihajajoče parlamentarne volitve še zdaleč niso odločene. Anketo je za Delo izvedel Delo Stik, potekala je med 1. in 6. februarjem 2018 na vzorcu 1009 državljanov.