Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS

Vlada je v tokratni javnomnenjski raziskavi zaznala rekordno nizko podporo, saj njeno delo kot neuspešno ocenjuje 71,9 odstotka vprašanih, kar je 5,8-odstotne točke več kot pretekli mesec, kaže tokratna anketa Vox populi, ki jo za Dnevnik in Večer izvaja agencija Ninamedia. Kot uspešno je delo vlade ocenilo 26 odstotkov vprašanih, kar je za 3,8-odstotne točke manj kot junija.

Če bi bile volitve v DZ v nedeljo, bi največ vprašanih volilo največjo koalicijsko stranko SDS. Volilo bi jo 18,2 odstotka vprašanih oziroma 0,9-odstotne točke manj kot v zadnjem merjenju.

Sledile bi ji SD z 12,7 odstotka podpore (junija 12,1) in Levica z 10,1 odstotka podpore (junija 6,9). LMŠ bi volilo 9,2 odstotka vprašanih (junija 8,8), NSi pa 4,7 odstotka vprašanih (junija 6,5). Sledi SAB, ki bi jo v tokratnem merjenju volilo 3,6 odstotka anketirancev (junija 3,4).

Sledi stranka SLS, ki bi prejela 1,1 odstotka podpore (junija 2,3). Podpora je nekoliko padla stranki DeSUS, ki bi prejela 0,7 odstotka podpore (junija 0,9) in stranki SNS, ki bi jo volilo 0,6 odstotka vprašanih (junija 1,1). SMC bi prejel 0,3 odstotka (junija 0,6).

Kot še kažejo rezultati ankete, je nekoliko upadalo število neopredeljenih volivcev in število vprašanih, ki ne bi volili. Tako je 29,6 odstotka vprašanih odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili (junija 30,5), 6,5 odstotka vprašanih pa se volitev sploh ne bi udeležilo (junija 6,5).

Po izračunu in na podlagi glasov opredeljenih volivcev, bi SDS prejel 28 sedežev v državnem zboru, SD 19, Levica 15, LMŠ 14, NSi 7 in SAB 5.

Najbolj priljubljena Ljudmila Novak

Na vrhu lestvice priljubljenosti slovenskih politikov še naprej ostaja nekdanja predsednica NSi-ja in evropska poslanka Ljudmila Novak. Sledita ji predsednik republike Borut Pahor na drugem mestu in predsednik DZ-ja Igor Zorčič na tretjem mestu.

Na četrtem mestu ostaja predsednica SD-ja in evropska poslanka Tanja Fajon, sledijo evropski poslanec Milan Brglez, ljubljanski župan Zoran Janković, poslanec SD-ja Dejan Židan, predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec in minister za zunanje zadeve Anže Logar. Prvo deseterico najbolj priljubljenih politikov končuje predsednica SAB-a Alenka Bratušek.

Predsednik vlade Janez Janša je zasedel 20. mesto, sledita mu še poslanka SDS-a Eva Irgl na 21. mestu in predsednik SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je zasedel zadnje, 22. mesto.

Glasovanje na referendumu za vodo

V tokratni anketi so vprašane še spraševali o glasovanju na referendumu o noveli zakona o vodah. 60,9 odstotka vprašanih je glasovalo proti noveli zakona o vodah. O teh, ki so glasovali proti, jih je 59,9 odstotka anketiranih odgovorilo, da so tako glasovali, ker je bil zakon slab in ni ščitil vodnih virov, 28,2 odstotka pa zato, ker ne zaupajo vladi.

Za novelo zakona o vodah je glasovalo 12,2 odstotka vprašanih. Od tistih, ki so na referendumu podprli novelo, jih je 67,1 odstotka tako glasovali zato, ker je bil po njihovem mnenju zakon dober in je dobro ščitil vodne vire, 24,3 odstotka pa zato, ker zaupajo vladi.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časopisov Dnevnik in Večer. Agencija Ninamedia je tokratno merjenje opravila med 13. in 15. julijem, na vzorcu 700 ljudi.