Po zadnji anketi Dela bi SDS podprlo 18,6 odstotka vprašanih. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Po zadnji anketi Dela bi SDS podprlo 18,6 odstotka vprašanih. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Na drugem mestu je pristal SD, ki bi ga podprlo 12,5 odstotka anketirancev, devet odstotkov anketirancev pa bi volilo SMC. Sledita Levica s 7,7-odstotno podporo in NSi, ki si je v primerjavi z avgustom tudi povečal podporo za dve odstotni točki, na 7,3 odstotka, in DeSUS s petimi odstotki podpore, kažejo rezultati ankete Dela.

Med zunajparlamentarnimi strankami, blizu praga za vstop v državni zbor, sta SLS in tudi stranka Zeleni Slovenije - dosegla sta 2,8- oziroma 2,7-odstotno podporo. Stranka Gibanje za otroke in družine ima po tokratni anketi 1,7 odstotka podpore. Skoraj 11 odstotkov vprašanih se ne bi udeležilo volitev, katero drugo stranko bi volilo 9,7 odstotka anketirancev, 6,7 odstotka jih je neopredeljenih, 6,2 odstotka pa ne bi volilo nobene stranke.

Šarec v prvem mesecu na drugo mesto
Zadovoljstvo z delom vlade se v primerjavi z avgustom ni bistveno spremenilo, prisodili so ji srednjo oceno 2,58. Kot pozitivno ga ocenjuje dobrih 13 odstotkov vprašanih, negativno pa 43 odstotkov. Srednja ocena dela državnega zbora je 2,52 in je nekoliko boljša kot mesec prej.

Na lestvici priljubljenosti politikov vodi predsednik republike Borut Pahor, za presenečenje pa je poskrbel predsedniški kandidat Marjan Šarec, ki se je že v prvem mesecu na lestvici zavihtel na drugo mesto. Sledijo mu Violeta Bulc, Tanja Fajon, Dejan Židan, Milan Brglez in Matjaž Nemec. Na dnu lestvice sta se znašla Zmago Jelinčič in Janez Janša, ki se z lestvice poslavljata.

Spletno in telefonsko anketo je za uredništvo Dela med 31. avgustom in 7. septembrom na reprezentativnem vzorcu 1009 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.