Po sedežih v parlamentu. Foto: MMC RTV SLO
Po sedežih v parlamentu. Foto: MMC RTV SLO
Nova sestava DZ-ja se strankarsko ne bi bistveno spremenila, le SNS-a ne bi bilo več. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

Anketo je agencija Ninamedia opravila med 10. in 12. julijem.

Na prvem mestu s krepko prednostjo ostaja SDS, zanj bi glasovalo 25,3 odstotka vprašanih. Drugi je LMŠ z 10,7-odstotno podporo. Sledi SMC, za katerega se je izreklo 8,9 odstotka vprašanih, takoj za njim je SD z 8,8 odstotka podpore. 7,6 odstotka vprašanih bi podprlo Levico, 4,8 odstotka pa NSi. DeSUS ima 3,1 odstotka, SAB pa 3-odstotno podporo. 2,2 odstotka vprašanih se je izreklo za SNS.
Dobrih 13 odstotkov vprašanih pa ne ve, koga bi volilo.
Primerjava z anketo, opravljeno prejšnji mesec, pokaže, da je podpora še najbolj zrasla Novi Sloveniji, edini stranki, ki je odkrito povedala, da se bo o možnosti sodelovanja v koaliciji pogovarjala tako z Marjanom Šarcem kot z Janezom Janšo. Stranki modernega centra, denimo, pa se po izključitvi podpredsednika Milana Brgleza podpora ni bistveno zmanjšala.
Sedeži v parlamentu bi se razporedili takole:

StrankaN
SDS31
LMŠ13
SMC11
SD10
Levica9
NSi6
DeSUS4
SAB4
SNS/

Priljubljenost politikov
Na prvih treh mestih tako vztrajajo Borut Pahor, Violeta Bulc in Milan Brglez. Takoj za njimi pa je Matej Tonin, v primerjavi s prejšnjim mesecem je naredil precejšen skok. Od 7. do 11. mesta si sledijo vodje strank Alenka Bratušek, Marjan Šarec, Dejan Židan, Miro Cerar in Luka Mesec.
Pogled v spodnji del lestvice pa pokaže, da se je Janezu Janši po dolgem času uspelo obdržati v družbi najbolj priljubljenih, kjer je znova le za las ostal tudi Karl Erjavec. Zmaga Jelinčiča in Gorana Klemenčiča bosta prihodnji mesec zamenjala Eva Irgl in Zvonko Černač.

Anketo je agencija Ninamedia opravila med 10. in 12. julijem.

Koga bi izvolili danes
Šarec koalicije še nima, Janša umika vabila
Koga bi izvolili danes
Šarec koalicije še nima, Janša umika vabila