SMC je s 16,8 odstotno podporo za dva odstotka pred prvo zasledovalko SDS Foto: BoBo
SMC je s 16,8 odstotno podporo za dva odstotka pred prvo zasledovalko SDS Foto: BoBo

Obe stranki sta v februarski meritvi dobili nekoliko višjo podporo kot januarja, ko bi SMC volilo 15,5 odstotka vprašanih, SDS pa 13 odstotkov, kaže anketa Dela. Na tretjem mestu ostaja Združena levica, ki pa je izgubila skoraj dva odstotka podpore, februarja bi jo namreč volilo 6,7 odstotka vprašanih.

ZL je s februarskim padcem po podpori skoraj izenačen s SD-jem, SD bi namreč volilo 6,3 odstotka vprašanih. Peto mesto s tremi odstotki podpore ohranja NSi, šesto pa z 2,9 odstotka podpore pripada DeSUS. Zavezništvo Aleke Bratušek se je z odstotkom podpore izenačilo z zunajparlamentarnim SLS-om, obe stranki pa bi ostali pred parlamentarnim pragom.

Za skoraj šest odstotkov se je povečal delež volivcev, ki ne vedo katero stranko bi volili, teh je zdaj 17,7 odstotka. Za štiri odstotke pa je padel delež volivcev, ki se volitev ne bi udeležili, februarja je takih volivcev 14,1 odstotka. Skoraj isti delež pa je takšnih volivcev, ki ne bi volili nobene stranke.

Podpora vladi se ni bistveno spremenila, saj so ji anketiranci namenili srednjo oceno 2,59, kar je za 0,03 manj kot januarja. Vlada ima stabilno podporo pri približno 20 odstotkih volivcev, dobrih 25 odstotkov pa delo vlade ocenjuje kot "nekaj srednjega." Nekoliko nižjo oceno je februarja prejel tudi državni zbor, katerega delo so anketiranci ocenili s srednjo oceno 2,31 oziroma z 0,09 manj kot januarja.

Vodilno mesto na lestvici priljubljenosti politikov ostaja v rokah predsednika republike Boruta Pahorja, tesno za njim pa se je uvrstila novinka na lestvici, evropska komisarka Violeta Bulc, ki je z drugega mesta spodnesla svojega predhodnika Janeza Potočnika. Največji padec na lestvici je doživel Luka Mesec, ki je na sedmem mestu, tako da so ga na lestvici prehiteli Miro Cerar, Dejan Židan in Violeta Tomič. Zadnje mesto na lestvici pripada nekdanji premierki Alenki Bratušek, ki se z lestvice znova poslavlja.

Anketo Dela po naročilu časnika Delo izvaja Delo Stik. Telefonsko anketiranje je potekalo od 2. do 5. februarja na reprezentativnem vzorcu 600 polnoletnih državljanov.