Po Vox populiju je vladi podpora narasla na dobrih 32 odstotkov. Foto: BoBo
Po Vox populiju je vladi podpora narasla na dobrih 32 odstotkov. Foto: BoBo
Med politiki in političarkami je še naprej najbolj priljubljena evropska komisarka Violeta Bulc. Foto: BoBo

Gre za najvišjo podporo aktualni vladi po javnomnenjskih raziskavah Vox populi doslej. Število tistih, ki delo vlade vidijo kot neuspešno, se je januarja zmanjšalo za 10 odstotnih točk, na 59,8 odstotka, kar je še vedno več kot oktobra lani. Takrat je vlado kot neuspešno ocenilo 52 odstotkov anketirancev.

Kot ugotavlja Dnevnik, je najverjetneje glavni razlog za rast priljubljenosti vlade naraščajoči optimizem ljudi zaradi napovedane višje gospodarske rasti in zaradi rahlega znižanja stopnje brezposelnosti, čeprav zaslug za to ni mogoče pripisati sedanji ministrski ekipi.

Manj kritik tudi na račun DZ-ja
Anketiranci so bili tudi manj kritični do dela državnega zbora kot v preteklih mesecih. DZ si je namreč prislužil povprečno oceno 2,56 (decembra 2,43), kar je najvišja ocena po maju 2012 (2,62).

Raziskavo Vox populi je za časnik Dnevnik opravila agencija Ninamedia 20. in 21. januarja na vzorcu 700 anketiranih.

SMC spet pred SDS-om in SD-jem
Januarja je prav tako zrasla podpora največji vladni stranki SMC, ki je s prvega mesta izrinila največjo opozicijsko stranko SDS, poroča Dnevnik. Če bi bile volitve to nedeljo, bi za največjo vladno stranko tako glasovalo 25 odstotkov opredeljenih anketirancev. Največjo opozicijsko stranko SDS bi volilo dobrih 23 odstotkov opredeljenih.

Dnevnik ugotavlja, da je učinek odmevne odločitve ustavnega sodišča, da se Janezu Janši do končne razsodbe v zadevi Patria prekine prestajanje zaporne kazni, začel nekoliko popuščati, res pa je tudi, da se Janša v zadnjih tednih medijsko ni zelo izpostavljal.

15-odstotno podporo opredeljenih anketirancev uživa SD, na četrtem mestu pa je ZL. Če bi bile volitve to nedeljo, bi v parlament prišlo šest strank, poleg omenjenih še NSi in DeSUS.

Violeta Bulc najbolj priljubljena
Med politiki in političarkami je še naprej najbolj priljubljena evropska komisarka Violeta Bulc, drugi na lestvici je predsednik države Borut Pahor, na tretjem mestu pa evropska poslanka in podpredsednica SD-ja Tanja Fajon. Predsednik SD-ja in kmetijski minister Dejan Židan je četrti, vsi štirje pa so slabše ocenjeni kot prejšnji mesec.

Prvi, ki je za malenkost izboljšal oceno, je premier Miro Cerar, ki je na petem mestu. Bolje kot prejšnji mesec sta ocenjena le še dva politika, in sicer predsednik državnega zbora Milan Brglez na desetem mestu in vodja poslanske skupine ZaAB-a Jani Möderndorfer na šestnajstem.