Foto: BoBo
Foto: BoBo

Stranko SDS bi volilo 15 odstotkov vprašanih, kar je za 1,1 odstotne točke manj kot avgusta in gre za najslabši rezultat SDS-a v zadnjem letu. Na drugem mestu je stranka SD, ki ji je prav tako padla podpora za 1,5 odstotne točke na 9,6 odstotka. Sledi Levica z osmimi odstotki, kar je 0,8 odstotka manj kot mesec prej.

Na četrtem mestu je LMŠ, ki je po nekaj mesecih zaznal dvig podpore. Zanj bi volilo sedem odstotkov vprašanih, kar je 1,4 odstotne točke več kot prejšnji mesec. Podpora se je zvišala tudi SAB-u, ki bi prejel 5,2 odstotka glasov.

Največji padec (1,7-odstoten) je doživela stranka NSi, za katero bi volilo 3,9 odstotka vprašanih. Sledijo še SLS (dva odstotka), Piratska stranka (1,7 odstotka), SNS (1,4 odstotka), Zeleni Slovenije (1,1 odstotka), DeSUS (en odstotek), Dobra država (0,8 odstotka) in SMC (0,4 odstotka).

Več je neopredeljenih

Za skoraj tri odstotne točke se je v primerjavi z avgustom povečal delež tistih, ki ne vedo, katero stranko bi volili (26,1 odstotka). Nobene od obstoječih strank ne bi izbralo 10,7 odstotka vprašanih, 3,4 odstotka vprašanih na vprašanje ni želelo odgovoriti.

Podpora vladi ostaja nizka

Vlado tokrat podpira 28,8 odstotka vprašanih, 63,1 odstotka dela vlade ne podpira, 8,1 odstotka vprašanih pa je neopredeljenih.

Po podatkih raziskave je na vrhu najbolj priljubljenih politikov znova predsednik republike Borut Pahor, ki je prehitel evropsko poslanko iz vrst NSi-ja Ljudmilo Novak.

V septembrski javnomnenjski raziskavi, ki jo je za POP TV opravila Mediana, sta sodelovala 702 anketiranca.