Ljudmila Novak je evropska poslanka in nekdanja predsednica NSi-ja. . Foto: BoBo
Ljudmila Novak je evropska poslanka in nekdanja predsednica NSi-ja. . Foto: BoBo

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik in Večer. Agencija Ninamedia je tokratno merjenje opravila med 9. in 11. februarjem na vzorcu 700 oseb.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi po projekcijah februarske ankete Vox populi največja vladna stranka SDS prejela 17,1 odstotka podpore (januarja 19,9). Sledile bi ji stranke SD s 13,1 odstotka podpore (januarja 12,6), LMŠ z 10,2 odstotka podpore (januarja 10,7) in Levica z 8,8 odstotka podpore (januarja 10,1). Parlamentarni prag bi prestopile še NSi s 4,2 odstotka podpore (januarja 4,9), DeSUS s 3,1 odstotka podpore (januarja 3,2) in SAB s 3,1 odstotka (januarja 3,0).

Sorodna novica Vox populi: Podpora vladi 29-odstotna, SDS na prvem mestu

Hipotetični razrez DZ-ja

Glede na odgovore opredeljenih anketirancev bi imel SDS 25 poslancev (zdaj 26), koalicijski NSi šest poslancev (zdaj sedem), poleg njih pa še pet strank Koalicije ustavnega loka (KUL). Med temi strankami bi 19 poslancev dobila SD (zdaj 12), LMŠ 15 (zdaj 14), Levica bi jih imela 13 (zdaj osem), po pet poslancev pa bi ohranili DeSUS in SAB. Skupaj bi torej sedanje opozicijske stranke zbrale 57 poslanskih mest, kar bi po navedbah časopisov pomenilo, da bi lahko sestavile vlado.

Iz parlamenta bi izpadla koalicijska stranka SMC, ki bi jo podprl en odstotek vprašanih (januarja 0,7), in SNS, ki je ohranil 1,2-odstotno podporo. SLS ima 2,1-odstotno podporo. Da ne vedo, koga bi volili, je odgovorilo 27,2 odstotka vprašanih, da ne bi volili, pa 8,7 odstotka vprašanih.

Največja vladna stranka SDS je s 17,1-odstotno podporo v tokratnem merjenju javnega mnenja dosegla najslabši izid od lanskega februarja in odkar vodi vlado, navaja Večer.

Slabši izid je SDS dosegel le še januarja lani, takrat še v opoziciji – 16,9 odstotka. Najmočnejši je bil ob prevzemu vlade marca lani (23,5-odstotna podpora), stabilno podporo okoli 22 odstotkov pa je imel vse do jeseni. Od oktobra se odstotek podpore nenehno zmanjšuje, navaja Večer.

V februarski anketi Vox populi je 64,1 odstotka vprašanih ocenilo, da je vlada neuspešna. Za uspešno jo ocenjuje 29,1 odstotka vprašanih, z ne vem pa je odgovorilo 6,8 odstotka vprašanih.

Lestvica priljubljenosti politikov

Po skoraj dveh letih primata na lestvici priljubljenosti slovenskih politikov pa je predsednika republike Boruta Pahorja z vrha izrinila nekdanja predsednica NSi-ja in evropska poslanka Ljudmila Novak. Dnevnik sicer poudarja, da je februarsko merjenje Vox populi dodobra premešalo vrstni red politične priljubljenosti. Osem politikov je ocenjenih bolje in dvanajst slabše kot januarja.

Predsednik republike Borut Pahor je moral maja 2019 zadnjič prepustiti prvo mesto lestvice najbolj priljubljenih politikov, tokrat se je uvrstil na drugo mesto s precej nižjo oceno kot januarja. Na tretjem mestu je predsednica SD-ja Tanja Fajon. Sledita ji evropski poslanec SD-ja Milan Brglez in prvak LMŠ-ja Marjan Šarec, ki je pridobil dve mesti. Z manjšim upadom podpore sledijo ljubljanski župan Zoran Janković, obrambni minister Matej Tonin in poslanec SD-ja Dejan Židan. Rahlo pa je zrasla podpora še predsednici SAB-a Alenki Bratušek, ki je pridobila štiri mesta, in koordinatorju Levice Luki Mescu, ki je pridobil tri mesta.

Najslabše se je odrezal predsednik SDS-a Janez Janša, ki je ocenjen opazno slabše kot prejšnji mesec, izgubil je štiri mesta in bo skupaj z notranjim ministrom Alešem Hojsom zapustil lestvico najbolj priljubljenih politikov. Naslednji mesec ju bosta zamenjala poslanca SDS-a Eva Irgl in Jože Tanko, ki so ju anketiranci največkrat predlagali, navaja Dnevnik.

Ljudmila Novak je najbolj priljubljena

Anketa Dela: SDS še naprej vodi

Anketo je za Delo opravila tudi Mediana. Za SDS bi na volitvah v DZ glasovalo 17,2 odstotka vprašanih, kar je 3,5 odstotne točke več kot januarja. Sledita Levica in SD. Po poročanju Dela ima vladna koalicija med opredeljenimi anketiranci 22,8 odstotka podpore, stranke koalicije KUL pa 32,1 odstotka. Razlika se je nekoliko zmanjšala.

Levica bi prejela desetino glasov vprašanih, kar je 0,4 odstotne točke več kot januarja, SD 9,5 odstotka oziroma odstotno točko več kot pretekli mesec. LMŠ-ju je podpora v primerjavi z januarjem padla za 0,4 odstotne točke, na 7,1 odstotka. NSi bi prejel 4,7 odstotka glasov, kar je 0,1 odstotne točke manj kot pretekli mesec. SAB-u je podpora zrasla z 0,3 odstotne točke, na 3,4 odstotka. Za prav toliko se je podpora dvignila tudi SNS-u, ki je dosegel 2,3-odstotno podporo. Rezultat DeSUS-a je glede na pretekli mesec nespremenjen pri 2,1 odstotka podpore. Podpora Piratske stranke se je zvišala za 0,2 odstotni točki, na dva odstotka.

Pod dvema odstotkoma so Zeleni Slovenije (1,7) in Dobra država (1,2), SMC-ju je podpora padla za 0,2 odstotne točke, na 0,9 odstotka. SLS-u pa je podpora padla za 0,7 odstotne točke, na 0,8 odstotka.

Neopredeljenih volivcev je 22,6 odstotka, kar je 0,1 odstotno točko več kot prejšnji mesec, za 1,8 odstotne točke pa se je zmanjšalo število tistih, ki ne bi volili nobene od omenjenih strank. Teh je bilo v tokratni anketi 11,5 odstotka. Na zastavljeno vprašanje ni želelo odgovoriti 0,7 odstotka vprašanih (1,6 odstotka manj kot prejšnji mesec), prazno glasovnico pa bi oddalo 0,8 odstotka anketiranih, kar je 1,3 odstotne točke manj kot v januarju.

Glede na seštevek odgovorov v anketi Dela je trenutno javnomnenjska podpora strankam koalicije KUL 9,3 odstotne točke višja kot podpora strankam trenutne vlade, januarja je bila razlika 11,1 odstotne točke.

Ocena dela vlade se je sicer nekoliko izboljšala. 52,4 odstotka anketiranih (januarja 53,1 odstotka) ocenjuje delo vlade negativno. Po mnenju 21,4 odstotka sodelujočih v anketi je delo vlade srednje (januarja 24,9), 25,2 odstotka vprašanih jo vidi pozitivno (januarja 20,6 odstotka), navaja Delo. Neopredeljen je odstotek vprašanih. Srednja ocena dela vlade je 2,51.

Nekoliko slabša pa je ocena dela državnega zbora. Tega 51 odstotkov vprašanih ocenjuje negativno ali zelo negativno (januarja 46,8 odstotka), 31,1 odstotka srednje (prejšnji mesec 35,2 odstotka vprašanih) in 15,2 odstotka pozitivno ali zelo pozitivno (januarja 14,2 odstotka vprašanih). Neopredeljenih je 2,7 odstotka vprašanih. Srednja ocena dela DZ-ja je 2,42.

Deset najbolj priljubljenih

Med najbolj priljubljenimi politiki kljub padcu podpore še naprej vodi predsednik republike Borut Pahor. Sledijo infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, predsednik državnega zbora Igor Zorčič, minister za delo Janez Cigler Kralj in obrambni minister Matej Tonin. Med prvo deseterico so še zunanji minister Anže Logar, vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han, predsednica SD-ja in evropska poslanka Tanja Fajon, predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec.

Premier Janez Janša se je uvrstil na 14. mesto in tako glede na prejšnji mesec pridobil še dve mesti na lestvici. Predsednik DeSUS-a in kandidat za mandatarja Karl Erjavec je ostal na 20. mestu.

Anketo je Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 9. in 11. februarjem izvedel med 712 polnoletnimi prebivalci Slovenije, ki predstavljajo reprezentativen vzorec.