Bavcon je na prireditvi poudaril, da Evropa ne sme pozabiti svoje zgodovine, saj so nacistični in fašistični zapori in taborišča med najsramotnejšimi stvarmi v zgodovini naše celine. Foto: BoBo
Bavcon je na prireditvi poudaril, da Evropa ne sme pozabiti svoje zgodovine, saj so nacistični in fašistični zapori in taborišča med najsramotnejšimi stvarmi v zgodovini naše celine. Foto: BoBo
Trenirke
Bavcon je prepričan, da bi bilo treba preprečiti izključevanje enega dela državljanov kot polpismenih Neslovencev v trenirkah. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Bavcon obsodil nestrpnost v parlamentu

Nekdanji predsednik sveta za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin je tako spomnil, da Slovenija v času, ko so se začele v svetu vrstiti resolucije in pozivi k učinkovitemu ukrepanju zoper naraščajoče pojave nestrpnosti in neonacističnih strank, sprožila postopek, ki je ustvaril več kot 25.000 izbrisanih. Ob tem Bavcon meni, da rojstvo samostojne države s civilno smrtjo tako velikega števila ljudi, katerih greh je bil le ta, da niso bili Slovenci, ni bilo brezmadežno.

Bavcon: Treba bi bilo preprečiti izključevanje dela državljanov
Bavcon se je na prireditvi, na kateri se je zbralo okoli 250 ljudi, dotaknil tudi aktualnega dogajanja. Med drugim je izpostavil, da bi bilo treba preprečiti izključevanje enega dela državljanov kot polpismenih Neslovencev v trenirkah. Prav tako bi bilo treba po njegovih besedah preprečiti napade na Rome in na vse, ki so drugačni po barvi kože, spolni usmerjenosti. Obsodil je tudi nestrpne izpade v parlamentu. Na tem mestu je bil kritičen do nedostojne razprave o družinskem zakoniku, "čeprav ta odpravlja ugotovljene neustavnosti in ustavi nasprotno spolno diskriminacijo".

"Podoba Evrope in zahodnega dela sveta ni prav nič spodbudna"
"Moram ugotoviti, da podoba Evrope in zahodnega dela sveta ni prav nič spodbudna," je še dejal Bavcon in spomnil na besede slovenskega filozofa Slavoja Žižka, da se nam družbenopolitična in ustavna ureditev pred očmi spreminjata v nekaj, kar bi lahko imenovali avtoritarni populizem.

Garancije za varstvo človekovih pravic kopnijo, regresija pa narašča, je še dejal in dodal, da gre očitno za procese globlje narave, da je kapitalizem zašel v krizo, ki je kriza celote - kriza demokracije, odnosov med ljudmi, kriza vrednot. "Ne vem in ne morem vedeti, ali je to ureditev še mogoče zakrpati," še pravi Bavcon. V kriznih situacijah, kot sta zdajšnja gospodarska in finančna, se po njegovih besedah lahko pojavijo rasizem in druge nestrpnosti.

Človekova svoboda in njegove pravice trajni vrednoti in ne razkošje
Nacionalistični sovražni govor je lahko zelo nevaren, je še posvaril, saj ima lahko beseda učinek tempirane bombe. Ob tem je izrazil upanje, da se "bomo ozavestili", da bodo človekova svoboda in njegove pravice trajna vrednota, "ne pa razkošje, ki smo si ga smeli dovoliti, ko še ni bilo krize" in "ko zunanja znamenja notranje protislovnosti kapitalizma še niso bila tako izrazita".

Prireditve ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki so jo pripravili Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja, Zveza združenj borcev za vrednote NOB-ja (ZZB NOB), Televizija Medvode in Pionirski dom, se je udeležilo več kot 250 ljudi, med drugimi nekdanji predsednik republike Milan Kučan, minister za šolstvo in šport v odhodu Igor Lukšič ter predsednik ZZB-ja NOB-ja Janez Stanovnik.

Bavcon obsodil nestrpnost v parlamentu