Na ministrstvu za pravosodje pravijo, da izjava ministra Šturma ni zavajajoča. Foto: RTV SLO
Na ministrstvu za pravosodje pravijo, da izjava ministra Šturma ni zavajajoča. Foto: RTV SLO

Ali je minister korektno obvestil gledalce, ki si pomilostitev predstavljajo tako, da obsojeni po pomilostitvi odkoraka na prostost, presodite sami.

Maksimiljan Lavrinc
Maksimiljan Lavrinc
Lavrinc: Predsednik je trem obsojencem podelil milost glede na okoliščine. Foto: RTV SLO
Ivan Tomanovič
Minister Lovro Šturm je pojasnil razloge za pomilostitev Ivana Tomanoviča. Foto: RTV SLO

Minister za pravosodje Lovro Šturm je včeraj namreč izjavil, da je predsednik države Janez Drnovšek lani pomilostil tri preprodajalce mamil brez pozitivnega mnenja pravosodnih organov.

Višji svetnik predsednika države za notranjo politiko Maksimiljan Lavrinc je za MMC pojasnil, da je ta izjava zavajajoča. V začetku oktobra je predsednik namreč res pomilostil tri obsojence, ki so bili obsojeni zaradi enakega kaznivega dejanja, vendar tako, da jim je nekoliko znižal kazni.

Gre za Nermina Akeljića, državljanja BiH-a, ki je bil zaradi tihotapljenja droge obsojen na 8 let (kazen znižana za eno leto), Darja Grmka, slovenskega državljana, ki je bil obsojen na 3 leta (kazen znižana za 6 mesecev) in Ivana Šolaja, slovenskega državljana, ki je bil obsojen na 2 leti in 6 mesecev zapora (kazen znižana za 3 mesece).

Minister je res, tako kot pri večini primerov, vztrajal, da naj kazen v celoti prestanejo, vendar je predsednik menil, da so okoliščine v teh treh primerih takšne, da jim je treba nakloniti takšno milost, je še sporočil Maksimiljan Lavrinc.

Na ministrstvu za pravosodje pa pravijo, da so bili v letu 2005 pomiloščeni trije obsojenci, ki so bili pravnomočno obsojeni zaradi neupravičene proizvodnje in prometa z mamili, pri čemer so bila v vseh treh primerih mnenja tožilstva in sodišča odklonilna, odklonilen pa je bil tudi predlog ministra. Ob tem poudajajo, da gre pri tem za pomilostitev, in sicer ne glede na to, za kakšno obliko pomilostitve se odloči predsednik republike.

Drnovšek za dodatna pojasnila
Sicer pa je predsednik države Janez Drnovšek včeraj, kot je poročala TV Slovenija, pravosodnega ministra Lovra Šturma zaprosil, naj javno pojasni, zakaj je predlagal pomilostitev 41-letnega preprodajalca mamil Ivana Tomanoviča; z razlago ministra Šturma namreč ni povsem zadovoljen.

Med razlogi za pomilostitev preprodajalca mamil Ivana Tomanoviča je Šturm navedel, da je Tomanovič od 3. januarja 2005 vključen v program zdravljenja odvisnosti Projekt človek in v vsem tem času abstinira od prepovedanih drog ter redno obiskuje individualne obravnave.

Tomanovič po navajanju ministra po dolgem času spet dela in si pridobiva sredstva na zakonit način, pri čemer ima vso potrebno podporo in pomoč staršev, otrok in partnerke. Šturm je dodal, da obstaja resnična bojazen, da bi se Tomanovič znova vračal na stara pota ob ponovnem prestajanju kazni, "saj bi mu to porušilo vse zastavljene cilje in trud, ki ga je vložil v to, da jih doseže in da se spremeni". Obenem dodaja, da tudi s pomilostitvijo nad njim še vedno visi pogojna obsodba, ki mu grozi, da bi ob morebitnem ponovnem spodrsljaju moral na prestajanje zaporne kazni.

Na podlagi teh razlogov je minister za pravosodje predlagal, predsednik republike pa predlog upošteval in obsojencu s pomilostitvijo izrečeno kazen spremenil v pogojno obsodbo, s tem da se mu določita dve leti zaporne kazni, še piše v sporočilu ministrstva za pravosodje.

Sicer pa je minister pri svojem predlogu tudi upošteval mnenje okrožne državne tožilke iz Nove Gorice in tamkajšnjega okrožnega sodišča, ki sta pomilostitev predlagala.

Petek o pomilostitvi kot korupciji
Poslanec SDS-a Miro Petek je v razpravi o ukinitvi protikorupcijske komisije v DZ-ju dejal, da bi lahko na pomilostitev Kovačiča lahko gledali tudi v luči korupcije.

Ali je minister korektno obvestil gledalce, ki si pomilostitev predstavljajo tako, da obsojeni po pomilostitvi odkoraka na prostost, presodite sami.

Maksimiljan Lavrinc