Odlok o Titovi cesti je ljubljanski mestni svet sprejel 25. maja lani. Foto: MMC RTV SLO
Odlok o Titovi cesti je ljubljanski mestni svet sprejel 25. maja lani. Foto: MMC RTV SLO

Pobudo za oceno ustavnosti odloka o Titovi cesti bo predsednik Mlade Slovenije Jernej Vrtovec skupaj z odvetnikom Radovanom Cerjakom predstavil v sredo na tiskovni konferenci, takoj zatem pa jo bodo vložili na ustavno sodišče. Na tiskovni konferenci bodo predstavili tudi podpisnike pobude.

Pritožbo je MSi napovedal že kmalu po tem, ko je ljubljanski mestni svet odlok 25. maja lani sprejel. Trdijo, da Titova cesta ne spada v Ljubljano, "saj diktator Tito spominja na kršenje človekovih pravic in svoboščin, na povojne poboje in zapiranja".

V Sloveniji trgi, ulice ali ceste nosijo ime po Titu še v enajstih mestih.
Titovo cesto imajo v:
Mariboru,
Postojni,
Senovem,
Radencih.
Titova ulica je v:
Radečah,
Logatcu.
Titov trg je v:
Kopru,
Velenju,
Postojni.
Trg maršala Tita je v:
Ilirski Bistrici,
Tolminu.
Na Jesenicah je
Cesta maršala Tita.


Tudi na evropsko sodišče in referendum?
Že teden dni po odločitvi mestnega sveta je Vrtovec pojasnil, da je odlok v nasprotju s 63. členom ustave, češ da so svetniki izglasovali odlok, ki nasprotuje členu, ki prepoveduje nestrpnost. Ustavno sodišče so tako imeli v mislih že takrat. Vrtovec je nato za MMC pojasnil, da se bodo obrnili tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice, če jih bodo ustavni sodniki zavrnili. Takrat tudi ni izključil možnosti, da bi začeli zbirati podpise za referendum.

Sicer pa odlok določa, da se del Štajerske ceste preimenuje v Titovo, ta pa postane tudi del projektirane "nove Tomačeve ceste" od Žal do križišča s Krajnčevo.