Sprememba zakona bi večini osnovnošolskih otrok iz socialno ogroženih družin zagotovila vsaj en topel obrok dnevno. Foto: MMC RTV SLO
Sprememba zakona bi večini osnovnošolskih otrok iz socialno ogroženih družin zagotovila vsaj en topel obrok dnevno. Foto: MMC RTV SLO

V ZL-ju in ZaAB-u predlagajo spremembo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katerim želijo zvišati cenzus za upravičenost do osnovnošolskega kosila z 18 na 36 odstotkov povprečnega mesečnega dohodka na člana v družini. S tem so prisluhnili društvu Petka za nasmeh, ki je pod peticijo v ta namen zbralo 15.000 podpisov, njihov predlog podpira tudi Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije.

Ogroženi osnovnošolci vsaj do enega toplega obroka dnevno
Trenutno so do subvencioniranega šolskega kosila upravičeni osnovnošolci iz družin, katerih mesečni dohodek na člana znaša manj kot 180 evrov. V društvu Petka za nasmeh ob tem opozarjajo, da 30.000 osnovnošolcev živi v družinah, ki na mesec na družinskega člana prejmejo manj kot 360 evrov, a niso upravičeni do brezplačnega kosila. Sprememba zakona bi po mnenju društva večini socialno ogroženih osnovnošolcev omogočila vsaj en topel obrok dnevno.

Alarmantno stanje kliče po spremembi sistema
V društvu so razočarani, ker "življenjske stiske otrok kljub alarmantnim podatkom, ki kličejo po spremembi sistema", do danes pri pristojnih niso vzbudile zadostne in prepotrebne pozornosti. Ker bi s toplim obrokom v šoli rešili marsikatero stisko, v društvu pričakujejo širšo podporo ne le političnih strank, ampak tudi predsednika države, ministrstev, vzgojno-izobraževalnih institucij, socialnih ustanov in humanitarnih organizacij.

Spremembe letos ne bodo mogoče
Iz stranke SMC so sporočili, da so predstavniki koalicije in ministrstev zadnji mesec intenzivno iskali rešitev problematike subvencioniranja prehrane v osnovni šoli. Rešitev pa vidijo v reorganizaciji sistema šolske prehrane in prerazporeditvi sredstev.

V največji vladni stranki navajajo, da bi se razprava o sredstvih, namenjenih regresiranju šolske prehrane, začela v sredini junija, vzporedno z razpravo o sprejemu proračuna za naslednji dve leti. Opozorili pa so, da spremembe na področju financiranja šolske prehrane lahko pričakujemo šele prihodnje leto.